AcasăMoney&PeopleAura Urziceanu a împlinit 75 de ani. Este cea mai mare personalitate...

Aura Urziceanu a împlinit 75 de ani. Este cea mai mare personalitate pe care a dat-o jazz-ul românesc

Aura Urziceanu a împlinit 75 de ani. Voce ce s-a auzit de pe marile scene ale lumii, alături de giganții Quincy Jones, Duke Ellington ori Ella Fitzgerald, solista locuiește de mai mult de patru decenii în Canada.

Devenită Aura Rully după căsătoria cu percuționistul canadian Ron Rully, artista ce a lansat inegalabilele melodii de muzică ușoară precum: ”Crez”, ”Dor de viață” ori ”Septembrie” (cu Aurelian Andreescu), a fost promovată la nivel international de legendarul Duke Ellington, alături de care a cântat în 1972 la vestita Carnegie Hall (New York). Din 1977, Aura, alături de Ron Rully Sextet, formația soțului său, au inițiat seria de concerte ”Sound of Toronto Jazz”, în care au cântat cei mai mari muzicieni ai lumii în acea vreme. Totuși artista revenea de fiecare data acasă, în România, țară pe care însă a renegat-o în perioada în care a încercat să se repatrieze (anii 2000), dezamăgită de multe cunoștințe dar și de autorități. Deși a renunțat la cetățenia română, artista a fost convinsă de Ionel Tudor, dirijorul Big Band-ului Radio, cea mai veche orchestră de acompaniament să cânte în România, în 2018.

Topul celor mai bune filme de Crăciun din istorie

“Păcat că în toți acești mulți, mulți ani petrecuți aici la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezămagirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească pe care am suferit-o și cu care am plecat din România. După ani de urâtenii, rautăți și așa cum mi s-au înfățisat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mica portiță de a-i întelege, admite… dimpotrivă!” , spunea Aura Urziceanu în urmă cu 11 ani, într-o scrisoare deschisă despre motivele ce au împins-o să se gândească la renunțarea cetățeniei române. Este singura artistă româncă ce a fost inclusă în prestigioasa publicaţie ”The Grove International Encyclopedia of Jazz”.

Aura Urziceanu, care a împlinit ieri 75 de ani de ani, are un băiat ce-i calcă pe urme, Elia Rully, ce cântă cu trupa britanică de muzică electronica The Low Tears.

Topul celor mai bune filme de Crăciun propuse de Netflix

 

Ultimele Articole