Aurora boreală în România! Fenomenul este extrem de rar

Aurora boreală în România

Fenomenul a fost anunțat de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA. Aceasta a emis vineri, pentru prima oară după aproximativ 20 de ani, o avertizare de furtună geomagnetică rară, de nivel 4 – cel mai mare fiind 5 – care poate afecta reţelele electrice şi sateliţii de comunicaţii.

Ulterior, a fost reclasificată la nivelul G5. Rezultatul acestui fenomen a fost o mai mare vizibilitate a aurorei boreale în zone din emisfera nordică în care în mod obişnuit nu putea fi observată, inclusiv în România, Marea Britanie, în Franţa şi SUA. ”„Acesta este într-adevăr cadoul vremii spaţiale – aurora”, a declarat Rob Steenburgh, cercetător la centrul meteorologic spaţial al NOAA, conform The Guardian. Numeroase imagini au fost distribuite pe reţelele sociale, însoţite de comentarii precum ”Îţi taie respiraţia”, ”Nebunie absolută! N-am reuşit niciodată să prind aurora boreală!”, ”E o furtuna solara care a ajuns pe Pamant, extrem de puternica, si care da spectacol”.

Evenimentul foarte rar” este cauzat de un grup mare de pete solare care a produs câtevaerupţii solare moderate până la puternice,  începând de miercuri dimineaţă”, a indicat Noaa. Asta însemna că luminile puteau fi văzute mai la sud decât de obicei.

Se anticipa că furtuna va atinge vârful pe măsură ce cel puţin şapte ejecţii de masă coronală converg şi se îndreaptă spre Pământ vineri târziu sau sâmbătă devreme, potrivit unei actualizări. Dar furtuna geomagnetică este „foarte probabil” să persiste în weekend, a transmis agenţia.

Ca urmare a furtunii solare, aurora boreală a luminat cerul nopţii în emisfera nordică, iar reţelele sociale au fost inundate de imagini ale cerului luminat spectaculos.

Aurora boreală a fost observată în Marea Britanie, în Golful Whitley, pe coasta de nord-est; Essex; Cambridgeshire; şi Wokingham în Berkshire. A fost observată şi în Suffolk, Kent, Hampshire şi Liverpool.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed