Avem suficiente doze de vaccin? Explicația lui Valeriu Gheorghiță: Suntem APROAPE la fix

0
5
Avem suficiente doze de vaccin? Explicația lui Valeriu Gheorghiță: Suntem APROAPE la fix

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat joi că prima jumătate a lunii februarie va fi ”complicată” deoarece ”suntem cu dozele aproape pe fix”.

„Din 18 ianuarie, numărul persoanelor noi vaccinate a fost de peste 30.000 zilnic. Azi am avut peste 35.000. Am început și rapelul pentru cei din etapa inițială. Asta ne duce la peste 39.000 de doze făcute azi. După ce s-au distribuit pe următoarele trei zile, mai avem 130.000 de doze ce vor fi distribuite zilele viitoare cu tranșele ce vor mai veni.

Săptămâna viitoare, luni, e preconizată livrarea următoarei tranșe – 180.000. Se recuperează deficiul de săptămâna trecută. Pfizer își onorează livrările săptămânale. Vom vedea dacă se păstrează ziua de luni, dat fiind că s-a făcut schimbări în producție, pentru a crește nivelul de producție.

Acum sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care trebuie să-și facă rapelul. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc, atât vom folosi”, a declarat Valeriu Gheorghiță la B1TV.

Vaccinarea, accelerată după aprobarea produsului AstraZeneca/Oxford

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai spus că ritmul vaccinărilor din România și din UE va crește semnificativ după aprobarea produsului AstraZeneca/Oxford.

”Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane. Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrate. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estimările legate de ritmul de vaccinare”, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.