x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(5) "banci"

Avertisment extrem de dur pentru bănci. ”Riscă un nou moment Lehman Brothers”

Băncile chinezeşti se bazează din ce în ce mai mult pe surse de finanţare la care concurenţii occidentali au recurs înaintea crizei financiare, ceea ce îi determină pe investitori şi pe analişti să avertizeze că sistemul financiar al Chinei ar putea fi vulnerabil în faţa unui colaps de genul Lehman Brothers, scrie Financial Times.

Author: Cristina Popovici | Sursa: zf.ro | Publicat: 25.11.2016, 7:20

Recurgerea la finanţarea de tip wholesale îi îngrijorează în mod deosebit pe analişti, care avertizează că băncile ar putea rămâne fără stabilitatea conferită de o bază amplă de depozite de retail şi ar putea ajunge în imposibilitatea de a atrage lichidităţi în momente dificile.

 

Băncile chineze s-au bazat în mod tradiţional pe depozite constituite de gospodării şi companii pentru a se finanţa. Depozitele respective sunt mai sigure decât finanţarea de la alte instituţii financiare pentru că clienţii de retail îşi schimbă rar banca, în timp ce plăţile de salarii şi veniturile companiilor furnizează un flux constant de depozite noi. Acest lucru se schimbă acum însă, creşterea pe credite şi alte active bazate pe datorii depăşind-o pe cea a depozitelor.