Avioanele Gripen ar fi mai ieftine decât F16 cu 1,5 mld. dolari pe următorii 10 ani, susţine un oficial Saab

Richard Smith, director de marketing la Saab consideră ca lupta nu a fost încă pierdută de firma lui. El cere desecretizarea ofertelor primite de Ministerul Apărării, pentru ca parlamentul, care în teorie e cel care ia decizia privind achiziţia de avioane, să poată judeca în cunoştinţă de cauză.

„Din câte înţeleg eu, a fost făcută o primă selecţie, iar acum, această propunere trebuie sa meargă către Parlament. Noi considerăm deci că nu a fost luată încă nici o decizie. Ceea ce sper acum să văd – şi ar fi şi în beneficiul cetăţenilor români – e ca parlamentarii să primească, înainte de a lua o hotărâre, toate informaţiile necesare.

Din câte înţeleg, urmează mai întâi o dezbatere şi abia apoi va fi luată o hotărâre. Pentru că decizia să fie corectă, e necesar ca parlamentarii sa fie informaţi în privinţa tuturor ofertelor: pe lângă cea privind avioanele F-16, să afle şi care e oferta noastră, dar şi cea a Eurofighter. Doar aşa poate fi luată o decizie corectă, transparentă şi care să poată fi justificată.

Sunteţi pregătiţi să prezentaţi public oferta dvs. în toate detaliile ?

Desigur. Şi cred că ar fi important ca şi Ministerul Apărării să publice ofertele pe care le-a primit. Pentru că exista informaţii contradictorii. De pildă, când a fost făcut anunţul privind selecţia avioanelor F-16, s-a înţeles că acestea erau oferite pe gratis. Acum înţeleg că ele costă de fapt 1,3 miliarde de dolari. Cred că Parlamentul poate lua o decizie cu adevărat corectă numai dacă Ministerul Apărării prezintă, eventual într-o audiere publica, toate ofertele primite. Pentru că trebuie sa vorbim şi de costuri pe o perioadă ceva mai lunga. Pe urmatorii 10 ani de pilda, oferta Gripen, cu avioane NOI, înseamnă costuri mai mici cu până la 1 miliard şi jumătate de dolari. 1 miliard şi jumatate. E o cifră semnificativă.

Despre câte avioane e vorba în oferta dvs?

24. Exact ca în oferta americanilor. Şi vreau să subliniez cât de surprinşi am fost că în urmă cu două zile se vorbea de faptul că avioanele americane sunt gratis, iar acum aflăm că ambasadorul american, dar şi reprezentanţi ai Congresului american spun foarte clar că aceste avioane costă, şi nici nu costă puţin. Din câte înţeleg, e vorba de 1,3 miliarde dolari.

Citeşte interviul integral pe Realitatea FM.

Un interviu de Carmen Constantin.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed