BACALAUREAT 2024. Proba de limba și literatura română

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română – oral. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei transmis duminică, probele de evaluare a competenţelor din cadrul primei sesiuni sunt programate în intervalul 17 – 27 iunie.

BACALAUREAT 2024: Calendarul probabilor de evaluare

Probele se vor desfăşura după următorul calendar:

  • 17 – 19 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
  • 19 – 20 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
  • 19 – 21 iunie: evaluarea competenţelor digitale (proba D);
  • 25 – 27 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Potrivit datelor furnizate de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (119.000 din promoţia curentă şi 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune, pentru toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare, doar probele nepromovate.

Evaluarea competenţelor și normele de desfășurare

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale, se realizează de către doi profesori examinatori pentru fiecare candidat. Rezultatele obţinute la probele de evaluare a competenţelor lingvistice se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă, conform grilelor naţionale sau europene. În mod similar, rezultatele evaluării competenţelor digitale se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute.

Probele sunt monitorizate audio-video, iar accesul candidaţilor în sălile de examen cu materiale ajutătoare sau dispozitive electronice este interzis. Încălcarea acestor dispoziţii duce la eliminarea candidatului. Candidaţii care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sunt consideraţi neprezentați la proba respectivă.

Reprezentanţii presei au acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor doar cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţiţi de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Realizarea materialelor specifice necesită acceptul persoanelor care apar în acele materiale.

BACALAUREAT 2024: Probele scrise și rezultatele

Conform calendarului examenului naţional de Bacalaureat, probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie, cu proba la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marţi, 2 iulie, urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura vineri, 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul 12:00 – 18:00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed