Evenimente importante din România și din lume. Retrospectiva săptămânii 10-16 iunie

Săptămâna 10-16 iunie

Rusia, cel mai mare risc de securitate

Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană, afirmă Klaus Iohannis la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), pe care îl coprezidează alături de preşedintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, şi de cel al Poloniei, Andrzej Duda.

Rata inflaţiei a scăzut

Rata anuală a inflaţiei în perioada mai 2024 – mai 2023 a scăzut la 5,1%, cele mai mari majorări fiind înregistrate la capitolul serviciilor, unde s-a înregistrat un plus de 9,29%, arată datele Institutului Național de Statistică.

AI, previziuni sumbre

Doctor Hardy F. Schloer, inventatorul iCloud și unul dintre cei mai mari specialiști în inteligență artificială din lume a fost săptămâna aceasta la București și a făcut previziuni sumbre.Acesta a transmis că sfârșitul este foarte aproape, în cinci, șase ani. A precizat că se va întâmpla așa în condițiile în care aplicațiile uluitoare ale inteligenței artificiale, dacă scapă de sub control, accelerează exponențial întreg procesul și, implicit, venirea apocalipsei. Conferința sa a zguduit literalmente o asistență alcătuită din personalități de marcă din domeniu sau care au legături cu acest domeniu.

Mircea Geoană și PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, că, la începutul lunii iulie, formaţiunea va avea un congres desemnare a candidatului la preşedinţia României şi că varianta candidaturii lui Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului. De altfel, și Mircea Geoană a afirmat că nu dorește să candideze în numele PSD. ”Este anul independenților”, a spus Mircea Geoană


Securitatea energetică

Securitatea energetică reprezintă o problemă europeană, care a apărut în contextul războiului din Ucraina. Pe de altă parte, sectorul energetic este modelat și de ambițiile interne ale UE, de scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Una dintre soluții vine de la Marea Neagră, prin proiectul de exploatare a gazelor naturale Neptun Deep, aceasta sa discutat într-o conferință la București care a avut loc în săptămâna 10-16 iunie.

Un Summit de pace sortit eșecului

Zeci de lideri mondiali sau reprezentanți ai acestora se alătură sâmbătă preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la un summit în Elveţia pentru a explora modalităţi de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Rusia nu este invitată iar China a refuzat să participe, ceea ce conturează deja un rezultat probabil: evenimentul nu va reuşi să atingă obiectivul Kievului de a opri războiul, comentează Reuters.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed