Elveția. Un Summit de pace sortit eșecului

Summit de pace Elveția 15-16 iunie 2024

Zeci de lideri mondiali sau reprezentanți ai acestora se alătură sâmbătă preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la un summit în Elveţia pentru a explora modalităţi de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Rusia nu este invitată iar China a refuzat să participe, ceea ce conturează deja un rezultat probabil: evenimentul nu va reuşi să atingă obiectivul Kievului de a opri războiul, comentează Reuters.

Cu o zi înainte de summit, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va înceta focul şi va intra în discuţii de pace dacă Ucraina va renunţa la ambiţiile sale legate de NATO şi dacă îşi va retrage forţele din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova.

Asta în condițiile în care Kievul a declarat în mod repetat că integritatea sa teritorială nu este negociabilă. Rusia, care a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina la 24 februarie 2022, a calificat drept „inutilă” ideea unui summit la care nu este invitată.

Totuși, chiar și cu aceste premise, vicepreşedintele american Kamala Harris, preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei şi Japoniei se numără printre cei care vor participa la reuniunea din 15-16 iunie, care va avea loc în staţiunea elveţiană Buergenstock.

Turcia şi Ungaria, care întreţin legături cordiale cu Rusia, vor fi reprezentate de miniştrii lor de Externe.

Dar, în ciuda lunilor de lobby intens din partea Ucrainei şi a Elveţiei, alţi lideri nu vor fi prezenţi, în special China, un consumator cheie de petrol rusesc şi un furnizor de bunuri care ajută Moscova să îşi menţină baza de producţie.

Nouăzeci şi două de ţări şi opt organizaţii vor participa, a precizat Elveţia.

Organizatorii, care pregătesc o declaraţie comună, s-au străduit să găsească un echilibru între condamnarea acţiunilor Rusiei şi asigurarea unui număr cât mai mare de participanţi, spun diplomaţii.

Un proiect final al declaraţiei summitului se referă la „războiul” Rusiei împotriva Ucrainei şi subliniază, de asemenea, angajamentul faţă de Carta ONU şi respectarea dreptului internaţional, potrivit a două persoane familiare cu documentul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed