Banala cafea de la restaurant a devenit un lux. Prețurile sunt uriașe


În timp ce o ceașcă de cafea servită la restaurant a fost odată un obicei obișnuit pentru mulți români, acum a devenit un lux din ce în ce mai inaccesibil. Deși în Uniunea Europeană creșterea prețurilor pentru cafea a încetinit în general, situația din țara noastră este una preocupantă, plasându-se printre statele cu cele mai abrupte creșteri de costuri.

Conform datelor furnizate de Eurostat, în martie 2024, prețurile la cafea au înregistrat creșteri în 15 țări ale UE în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. În România, ritmul acestei creșteri a fost de aproximativ 7%, clasându-se astfel în topul țărilor cu cea mai semnificativă inflație a prețurilor. Doar Croația a reușit să o întreacă cu o creștere de 7,4%.

Pe de altă parte, în țări precum Finlanda sau Lituania, prețul cafelei s-a înregistrat în scădere, cu peste 15%. În mod similar, și în Danemarca, Cehia sau Suedia, s-au observat scăderi de preț.

România are printre cele mai mari creşteri de preţ pentru cafea

Românii se confruntă acum cu costuri mai ridicate pentru cafea. În capitală, București, de exemplu, un espresso la restaurant costă în jur de 15 lei, în timp ce un cappuccino se ridică în medie la 20 de lei. Cei care preferă să cumpere cafea ambalată pentru a lua cu ei plătesc între 8 și 20 de lei în funcție de preferințe.

Calculând un preț mediu de 12 lei pentru o cafea ambalată, cei care cumpără zilnic, de luni până vineri, o astfel de băutură ajung să cheltuie lunar în jur de 240 de lei.

Conform unui studiu recent, 5 din 10 respondenți afirmă că au început să consume mai multă cafea zilnic, cu o medie de 2,7 cafele pe zi, potrivit Antena 3 CNN.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed