Banca Mondială: Sectorul public din România este prea costisitor (VIDEO)

Banca Mondială urmează să finalizeze în octombrie 2010 prima etapă a studiului funcţional demarat în martie 2010 la nivelul Guvernului şi a unor sectoare, precum competiţia, transportul, agricultura, dezvoltarea rurală şi finanţele publice. Au apărut primele concluzii, comunicate de instituţie printr-un comunicat, iar mesajul nu este deloc optimist: România este în urma altor ţări europene din perspectiva calităţii şi eficienţei costurilor pentru serviciile publice.

Mai mult, experţii instituţiei notează că România are un sector public prea costisitor în comparaţie cu capacitatea autorităţilor de a atrage venituri la buget, iar administraţia publică trebuie să îşi reducă nivelul cheltuielilor la un nivel sustenabil. Iar acest lucru nu mai suferă amânare, în contextul crizei, precizează directorul Băncii Mondiale în România, Francois Rantrua.

Pe de altă parte, analiştii locali critică faptul că autorităţile nu iau suficiente măsuri pentru sustenabilitatea pe termen mediu şi lung. Spre exemplu, Guvernul vrea să acopere o parte din deficitul bugetar prin donaţii ale companiilor de stat. În opinia analiştilor ING Bank, acest lucru denotă că măsurile de corecţie bugetare sunt lipsite de viziune şi au o natură temporară.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed