Băncile ţin cu dinţii de comisioanele abuzive

Procesele colective împotriva băncilor ar putea să aibă cale de atac la Înalta Curte de Casaţie, ca o excepţie de la lege, pentru că deciziile în astfel de speţe privesc o masă largă de populaţie. Doar o instanţă poate stabili dacă o clauză este abuzivă, spune Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

 

„Nu cred că cineva poate să susţină o clauză abuzivă. Clauza abuzivă este definită doar de o lege, de o instanţă”, a spus Olteanu.

 

Consultanţii fiscali spun că dacă tot mai mulţi clienţi câştigă procesele, iar comisioanele mari sunt scoase din contracte, băncile vor continua să-şi ia măsuri de siguranţă.

 

„În masura in care in viitor bancile nu vor mai pune comisioane, pentru a fi prudente, vor creste dobanzile la creditele existente si la cele noi acordate”, a spus Şerban Toader.

 

Avocaţii cred că băncile pun presiune asupra instanţelor atunci când un proces este pierdut de un client.

 

La întâlnirea de la BNR au participat doar reprezentanţi ai băncilor. Asociaţiile de consumatori se plâng că Guvernul nu face nimic în favoarea lor.

„Tragem un semnal de alarmă pentru că, deși suntem direct interesați și afectați de modificările legislative menționate, BNR și Guvernul României ascultă numai punctul de vedere al băncilor în cadrul anunțatei întâlniri, nu și pe cel al consumatorilor. Cerem ca guvernanții să pună pe prim plan dreptul cetățenilor români la echitate în relația cu băncile și să nu restricționeze accesul nostru la justiție.
Deocamdată, până în iulie, clienţii băncilor pot continua procesele împotriva instituţiilor de credit, aşa cum îi sfătuiesc avocaţii”, se arată într-o scrisoare deschisă a unui grup de clienţi ai băncilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed