Câți bani pot folosi în campania electorală candidații

Suntem în plină campanie! Sumele de bani care pot fi cheltuite de candidați în campania electorală pentru locale și europarlamentare sunt stabilite prin lege și sunt raportate la salariul minim brut din România, adică 3300 de lei.

Suntem în plină campanie

Sumele care pot fi cheltuite de candidați în campanie cresc în funcție de postul vizat. De exemplu, pentru alegerile europarlamentare limita maximă admisă este de 750 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de parlamentar european, adică 2,4 milioane de lei, fiind cel mai înalt plafon, potrivit ghidului publicat de AEP.

Limita maximă admisă pentru candidații la Primăria Capitalei este de 200 de salarii minime, precum și în cazul candidaților la președinția Consiliilor Județene. Astfel, cei care doresc să candideze pot cheltui până la 660.000 de lei.

La polul opus, cea mai mică sumă este în cazul unui candidat la consiliul local al comunelor. Limita este de un singur salariu.

Trei salarii de bază minime brute pe țară sunt limita pentru fiecare listă de candidați la consiliul local al unui oraș, aică 9900 de lei.

În cazul unei liste de candidați pentru municipii, limita este de 5 salarii, aceeași ca în cazul unui candidat la funcția de primar al unei comune. Ei pot cheltui astfel 16.500 lei.

Pentru fiecare candidat la funcția de primar al unui oraș limita este de 7 salarii, adică 23100 lei. 10 salarii de bază minime brute pe țară sunt limita în cazul funcției de primar al unui municipiu, adică 33.000 lei.

50 de salarii de bază minime brute pe țară sunt limita în cazul listelor de candidați pentru un consiliu de sector al Bucureștiului și pentru funcția de candidat la primăria unui municipiu reședință de județ.

În cazul listelor de candidați la consiliile județene suma crește la 100 de salarii de bază minime brute pe țară. Aceeași limită se impune și candidaților la conducerea primăriilor de sector din București.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed