Băsescu a retrimis Parlamentului legea privind stimulentele bugetarilor

0

Şeful statului a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar.

 

Legea transmisă spre promulgare prevede că „pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de le bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale, respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale”.

 

În motivarea cererii de reexaminare şeful statului arată că existenţa unor fonduri precum cele la care face referire această dispoziţie, reglementate de articolul 227 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură Fiscală, alimentate prin reţinerea unor cote din sume destinate a se face venit la bugetul de stat, este de natură a produce dezechilibre şi inechităţi în colectarea şi distribuirea fondurilor bugetare.

 

„În acest sens, considerăm că se impune abrogarea dispoziţiilor legale care reglementează instituirea unor astfel fonduri care privează bugetul de stat de încasări în scopul stimulării personalului pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”, se arată în cererea de reexaminare.

 

Preşedintele mai precizează că Legea 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice impune ca începând cu anul 2010, toţi salariaţii din administraţia publică centrală să fie reîncadraţi pe aceeaşi grilă, astfel că şi persoalul vizat de Legea de aprobare a OUG 1/2010 trebuie să beneficieze de aceste prevederi şi, implicit, de aceleaşi drepturi de salarizare cu personalul din celelalte instituţii şi autorităţi din administraţia publică centrală.

 

„Ţinând cont de aspectele menţionate mai sus, considerăm că prevederi de natura celor cuprinse în Art. I pct. 2 din Legea transmisă spre promulgare creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare în sistemul bugetar”, se subliniază în cererea de reexaminare.

 

Deputaţii au adoptat, pe 19 octombrie, prin voturile reprezentanţilor Coaliţiei şi ale PNL şi cu abţinerea PSD, proiectul de lege care prevede includerea stimulentului mediu în salariul de bază pentru anumite categorii de bugetari.

 

Proiectul de aprobare a OUG 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, cuprinde un amendament adus de Ministerul Finanţelor, care vizează includerea stimulentelor în salariul de bază pentru fiecare funcţie publică, pe categorii, clase şi grade profesionale şi pentru fiecare funcţie contractuală.

 

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a ţinut să le mulţumească deputaţilor pentru decizia luată „de a corecta un sistem de salarizare nedrept, netransparent, care a dăinut de 20 ani”. „S-a făcut dreptate. Toţi miniştrii de finanţe de până acum au promovat un sistem incorect, un sistem al stimulentelor, care nu a fost eficient pentru administaţia fiscală. Mulţumesc, în momentul acesta, peste 30.000 oameni din Ministerul de Finanţe pot sta liniştiţi, nu mai sunt manipulaţi şi şantajaţi de şefii lor”, le-a transmis Ialomiţianu.

 

OUG 1 a fost invocată în timpul grevei de la ministerul de Finanţe ca o măsură prin care să-i determine pe funcţionari să-şi reia lucrul. Ialomiţianu a promis atunci că ordonanţa va trece în cel mai scurt timp de Parlament.