Băsescu: Băncile austriece nu îşi vor diminua capitalul în România. Asta îmi aduce o linişte

Preşedintele a precizat că că s-a întâlnit în această săptămână cu preşedinte executiv al grupului Erste Bank şi cu preşedintele Raiffeisen Bank, cei doi asigurându-l că băncile austriece nu-şi vor diminua capitalul în ţara noastră în 2012.

 

„Mesajul principal al celor doi preşedinţi de bănci austriece a fost că băncile austriece nu-şi vor diminua capitalul în România în 2012. Asta îmi aduce o şi mie o linişte după nefericitul comunicat al Băncii Naţionale a Austriei care a fost de natură să ne creeze temeri. Preşedinţii celor două bănci m-au asigurat, nu cred că ar fi cerut altfel o audienţă şi acesta a fost motivul pentru care le-am acordat-o să ştie care este abordarea lor legată de menţinerea capitalurilor în România, ambii preşedinţi m-au asigurat că nici Raiffeisen, nici Erste nu-şi vor dinimua prezenţa în capital pe piaţa românească, ceea ce este un semnal foarte bun”, a declarat preşedintele Băsescu.

 

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe Andreas Treichl, preşedinte executiv al grupului Erste Bank, căruia i-a spus că, dacă instituţia bancară va rămâne în România să finanţeze dezvoltarea, este un mesaj foarte important.

 

De asemenea, preşedintele l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe Steven Cornelius van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

 

Banca centrală a Austriei şi autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, FMA, au propus în noiembrie un set de măsuri privind activitatea marilor bănci austriece, menite să asigure ratingul AAA al Austriei.

 

Astfel, băncile cu prezenţă internaţională semnificativă, respectiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, ar trebui să se asigure că creditarea efectuată de acum înainte de subsidiarele străine nu va depăşi dincolo de 110% depozitele şi finanţarea atrase de pe pieţele locale unde funcţionează.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed