BCE reduce ritmul suplimentării lichidităţilor efectuată în cadrul programului de urgenţă pentru pandemia de Covid-19

Consiliul guvernatorilor a votat pentru menţinerea dobânzii de refinanţare a operaţiunilor la nivelul zero, facilitatea de creditare marginală la 0,25% şi facilitatea pentru depozite la 0,5%.

”Pe baza evaluării comune a condiţiilor de finanţare şi a perspectivei referitoare la inflaţie, Consiliul guvernatorilor consideră că pot fi menţinute condiţiile de finanţare avantajoase cu un ritm mai lent al achiziţiilor de active nete în cadrul PEPP, faţă de cele două trimestre anterioare”, se arată într-un comunicat al BCE.

Pieţele au aşteptat decizia BCE pentru indicii privind retragerea iminentă a stimulentelor din perioada pandemiei, pe fondul accelerării inflaţiei şi a creşterii economice puternice.

Preşedinte BCE, Christine Lagarde, a declarat că decizia a fost unanimă în toate privinţele.

BCE a reiterat că dobînzile vor rămîne la nivelul actual sau la niveluri mai scăzute până când inflaţia va atinge 2% ”cu mult înainte de orizontul planificat şi durabil pentru restul orizontului prognozat” şi până când BCE va considera că inflaţia se va stabiliza la 2% pe termen mediu.

”Acest lucru ar putea implica faptul că o perioadă tranzitorie inflaţia ar putea fi moderat peste ţintă”, a adăugat BCE.

Inflaţia din zona euro a atins în august 3%, cel mai ridicat ritm din ultimul deceniu, iar PIB-ul regiunii a urcat cu 2% în trimestrul al doilea, depăşind aşteptările analiştilor.

BCE a revizuit în sens crescător estimările referitoare la inflaţia pe termen lung la 2,2% pentru 2021, 1,7% în 2022 şi 1,5% în 2023.

Inflaţia core, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, este prognozată la 1,3% în 2022 şi 1,5% în 2023.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed