AcasăEconomieBluesky, o alternativă descentralizată la Twitter şi finanţată de Jack Dorsey, este...

Bluesky, o alternativă descentralizată la Twitter şi finanţată de Jack Dorsey, este disponibilă pe bază de invitaţie

Bluesky este o reţea socială descentralizată, cu o interfaţă similară celei cunoscute utilizatorilor de la Twitter, dar cu principii de funcţionare complet diferite.

La baza Bluesky stă protocolul open-source  Authenticated Transport, construit pe baza a patru principii elementare – portabilitatea contului, algoritm accesibil, performanţă şi interoperabilitate.

Cu alte cuvinte, se pune accent pe viteza de funcţionare şi oferirea utilizatorilor unor opţiuni precum controlarea conţinutului afişat de algoritm şi transferarea contului între platformele care folosesc acelaşi protocol open-source.

Bluesky este disponibilă din octombrie pentru dezvoltatori, în cadrul unui „private beta”. Acum, însă, aceasta poate fi descărcată de oricine din , dar pentru folosirea propriu-zisă va fi necesară o invitaţie. Invitaţii sunt trimise pe baza unei .

Bluesky are o poveste interesantă. A fost, iniţial, un experiment derulat de Twitter, Anul trecut, însă, după achiziţionarea Twitter de către Elon Musk, Bluesky s-a separat de Twitter.

Ca firmă independentă, Bluesky a început să funcţioneze autonom şi să primească investiţii. Printre investitori se numără inclusiv fostul şef Twitter, Jack Dorsey. Acum, în mod ironic, dar firesc, Bluesky are şansa de a deveni o alternativă viabilă la Twitter.

Ultimele Articole