AcasăActualitateCum putem să scoatem bani din Pilonul 2. Ce facem dacă suntem...

Cum putem să scoatem bani din Pilonul 2. Ce facem dacă suntem refuzați

Retragerea de bani din Pilonul 2 de Pensii este un coșmar pentru majoritatea românilor și asta pentru că nu este înțeles pe deplin și mai ales nu știu oamenii unde pleacă cei 3,75% din taxele pe care aceștia le plătesc către stat alături de CASS și alte taxe pe salarii, susține avocatul Adrian Cuculis.

Astfel, este o întreagă dezbatere și preocupare dacă retragerea banilor de la pilonul 2 este posibilă sau nu.

De asemenea, dacă pensia privată se poate retrage și care sunt condițiile ori dacă retragerea banilor de la pilonul 2 are efecte negative asupra viitorului pensionar.

Având în vedere aceste dileme ridicate, avocatul a decis în interesul tuturor să facă o analiză exhaustivă în ceea ce privește posibilitatea retragerii banilor de la pilonul 2 de pensii și care este modalitatea prin care putem face cererea de retragere a pensiei private.

Dacă aveți dificultăți cu retragerea pensiei private fie că sunteți titular fie moștenitor, completați formularul de mai jos:

Cât plătesc din taxele pe salariu cotizația la pilonul 2?

Conform legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat art. 43 (3) , se arată că (3) începând cu data de 1 ianuarie 2018 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 3,75%.

Asta presupune că din salariul brut, 21,25% sunt direcționați către CAS–Pensie Pilon I, iar 3,75% se duc către pensia privată Pilon II.

Dacă vreau să-mi retrag banii de la fondul de pensii pilon 2, pot să fac acest lucru ?

Se pot retrage banii din fondul de pensii private însă trebuie să știm câteva lucruri înainte de a face acest lucru.

În primul rând trebuie să știm ca regulă cu privire la retragerea de la fondul de pensii private este ieșirea la pensie conform legii 263/2010 cu privire la sistemul de pensii publice.

Art. 136 din legea 411/2004 arată care este regula în materia retragerii pensiei private dar și care sunt excepțiile:

(1)Activul personal net este folosit exclusiv pentru achiziţionarea unei pensii private.

(2)Fac excepţie de la prevederile alin. (1) următoarele categorii:

a)beneficiarii care nu au calitatea de participant;

b)persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate în condiţiile Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

c)persoanele al căror activ personal net la dată retragerii este prea mic pentru a putea primi o pensie privată.

”Tragem prin urmare concluzia că dacă v-ați pensionat anticipat pentru o situație ce ține de intervenirea unei invalidități ori dacă nu mai aveți calitatea de participant la fondul de pensii tip pilon doi ori dacă la data retragerii acvitul este prea mic, adică ați cotizat prea puțin, banii respectivi pot fi plătiți direct către dvs.”, susține Cuculis.

(3)În termen de 30 de zile calendaristice de la dovedirea încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (2), persoana îndreptăţită primeşte o plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere.

(4)În cazul nerespectării termenului prevăzut la alin. (3), administratorul datorează majorări de întârziere în acelaşi cuantum cu cele stabilite pentru neplata obligaţiilor bugetare.

(5)Dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.

Vedeți și:

Cine poate să încaseze pensia privată din pilonul 2?

Practic, pensia privată se plăteşte participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia.

În cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reşedinţei în altă ţară, stat membru al Uniunii Europene sau aparinând Spaţiului Economic European, participantul şi beneficiarul păstrează dreptul la pensia privată câştigată în cadrul schemelor de pensii private din România şi această se plăteşte în acel stat, în cuantumul rămas după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plăţii.

Retragere bani pilonul 2 de pensii persoană decedată

Art. 38 din aceeași lege 411/2004 arată că beneficiarii, adică mai pe scurt cei care sunt moștenitorii persoanei care a cotizat la pilonul 2 de pensii, pot opta între a retrage banii de la această structură sau de a fi adăugată suma respectivă la propriul lor fond de pensii prin cumulare.

Astfel :

(1) În cazul decesului unui participant înainte de transferul activului personal net către un fond de plată a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.

(2) Drepturile beneficiarilor prevăzuţi la alin. (1) sunt aceleaşi cu cele ale participanţilor la acel fond de pensii.

(3) Beneficiarul are dreptul să opteze între:

a) cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii;

b) plata unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalităţi, indiferent dacă beneficiarul are sau nu calitatea de participant.

(4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 30 de zile calendaristice de la dată solicitării acestora.”

”Tragem astfel concluzia că cererile de retragere de la fondul de pensii tip pilon 2 sunt admisibile și nu pot fi refuzate pentru niciun motiv în condițiile în care îndepliniți criteriile indicate de către lege cu privire la beneficiari și participanți”, susține Cuculis.

Pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru retragerea banilor din pensia privată

Astfel, acum că știți exact ce presupune pensia privată de tip pilon 2 dar și în ce condiții puteți face acest lucru, nu va mai rămâne decât în condițiile în care vă încadrați în unul dintre motivele și una dintre condițiile în care puteți face retragerea este să depuneți o cerere la fondul participant la pilonul 2 de pensii și să adăugați acte în dovedire și că atare să solicitați plata fondului de pensii, spune avocatul.

Cererea trebuie să fie făcută în scris.

Ce se întâmplă dacă nu îmi sunt dați banii de la pilonul 2 de pensii, ce pot să fac?

O asemenea situație poate fi rezolvată doar în instanța de judecată, afirmă Cuculis.

”Prin urmare, dacă ați urmat pașii de mai sus și totuși fondul unde ați cotizat dvs. sau unde a cotizat cel din familia dvs. care a decedat, refuză să va pună la dispoziție contribuția dvs. sau a defunctului, pasul următor este să-l chemați în judecată și evident să solicitați și plata cu rata de inflație actualizată și eventuale penalități.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.