BNR anticipează. Rata inflației va crește în prima parte a anului 2024

Banca Naţională a României anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să coboare la 6,8% la sfârşitul trimestrul II al anului viitor, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

„Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată să îşi continue tendinţa descendentă pe tot intervalul proiecţiei, cu o întrerupere temporară în primul trimestru al anului viitor. Traiectoria dezinflaţionistă va fi una graduală, însă în runda curentă de prognoză indicatorul este preconizat a reintra în interiorul intervalului ţintei centrale la orizontul prognozei, respectiv trimestrul III 2025, când va atinge nivelul de 3,3%. Preconizarea reintrării inflaţiei IPC în intervalul ţintei (2,5% ą1 punct procentual), chiar şi la orizontul proiecţiei, are loc pentru prima oară de la prognoza aferentă Raportului asupra inflaţiei din august 2022. Contribuţia principală la procesul dezinflaţionist de la nivelul IPC provine din partea inflaţiei de bază, variabilă de asemenea aşteptată să înregistreze valori situate sub 3,5% la orizontul proiecţiei (respectiv 3,4%). Traiectoria indicelui CORE2 ajustat este una continuu descrescătoare, pe fondul corecţiei pronunţate a gap-ului PIB, anticipat a înregistra valori negative încă de la finele anului 2024, al reducerii graduale a aşteptărilor privind inflaţia, precum şi al atenuării presiunilor din partea preţurilor bunurilor din import”, se spune în Raport.

Potrivit sursei citate, în cazul componentelor exogene ale coşului, aportul dezinflaţionist pe ansamblul intervalului de proiecţie anticipat este mult mai redus, dinamica acestora înregistrând deja o scădere amplă în prima parte a anului curent. Astfel, după o reducere de la 7 puncte procentuale în decembrie 2022, la 2,1 puncte procentuale în septembrie 2023, valoare preconizată şi pentru finele anului curent, contribuţia cumulată a acestora la rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată la 1,5 puncte procentuale în decembrie 2024.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed