x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(7) "credite"

BNR: O veste extraordinară pentru românii cu credite vechi

ROBOR va scădea cu 20-30 puncte de bază şi se va apropia valoric de IRCC.

Author: Mihai Voican | Sursa: ECONOMICA.NET | Publicat: 13.09.2019, 8:18

BNR a anunțat că revizuiește regulile de stabilire a indicilor de referință ROBID/ROBOR. Modificările vor intra în vigoare pe 11 noiembrie. Revizuirea va produce o ușoară apropiere valorică a celor doi indici de referință, ROBOR și IRCC. Totodată, noua metodă de calcul va aduce o ușoară ieftinire a creditelor vechi. De exemplu, la cele cu dobânda legată de ROBOR la trei luni ieftinirea va fi de aproximativ 20 de puncte de bază.

 

Regulilor privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR prevăd în primul rând reducerea spreadurilor (diferența dintre cerere și ofertă) dintre cotațiile ROBID și ROBOR, ceea ce va conduce la cotații mai eficiente. Primul efect al reducerilor de spread este micșorarea diferenței dintre valorile rezultate în urma cotațiilor date de băncile participante înainte de fixing și dobânda rezultată în urma tranzacțiilor efective de pe piața interbancară.

 

Practic, ratele de referință ROBID și ROBOR continuă sa fie calculate, ca și până acum, în baza cotațiilor ferme furnizate de către instituțiile de credit participante. Dar, potrivit noilor reguli, diferenţa dintre ratele cererii şi ratele ofertei pentru un anumit depozit la termen, cotat de fiecare bancă nu va putea depăşi 0,30 puncte procentuale pentru depozitele overnight, pe o zi, o săptămână sau o lună, 0,35 puncte procentuale pentru dobânzile la 3 luni, față de 050% în prezent și 0,40 puncte procentuale pentru depozitele la 6 și 12 luni, față de 0,75 puncte procentuale cât este în present.

 

Ieftinirea creditelor vechi cu dobânzile legate de indicele ROBOR se va produce ca urmare a acestor reduceri între cerere și ofertă. Mai exact, creditele în lei care au dobânda legată de ROBOR la trei luni, de exemplu, se vor ieftini cu circa 20 puncte de bază, iar cele cu dobânda legată de ROBOR la 6 luni cu circa 30 de puncte de bază, potrivit unor jucători din piață. Pe lângă ieftinirea ușoară a creditelor vechi, metodologia de calcul va produce și o apropiere a valorii indicelui ROBOR de cea a indicelui IRCC, luat în calcul la acordarea creditelor noi, și care se calculează ca medie de trei luni a dobânzilor la tranzacțiile efctive din piață.

 

Articolul integral  pe ECONOMICA.NET