Borbely: Nimeni nu vrea să fure leul românesc, iniţiava privind „sic”-ul este mai degrabă exotică

0

„Oricine vine cu orice fel de iniţiativă trebuie să se încadreze în legislaţia românească (…) Nimeni nu vrea să fure leul românesc, leul românesc e tare şi se ţine pe baricade”, a comentat Borbely. El a menţionat că o astfel de iniţiativă de introducere a unei alte forme de plată, deşi poate avea precedente în Elveţia şi Ungaria, va trebui analizată, însă momentan se află la nivel de deziderat.

Eltes Zoltan Imre, unul dintre iniţiatorii proiectului de introducere a unei forme noi de plată în secuime, a declarat joi că, alături de alţi 150 de oameni, doreşte să pună bazele unei cooperative bancare ce ar urma să pună în circulaţie bonuri valorice, sub denumirea de „sic”.

Cu mai mulţi colegi şi prieteni ne-am gândit să punem baza unei cooperative bancare pe nume Siculorum, Banca Cooperatistă Europeană Siculorum – BES. Dacă totul merge bine, vrem să ajungem şi noi acolo unde au ajuns elveţienii cu banca de WIR”, a explicat Eltes, la Realitatea Tv.

„Vrem să punem în picioare această cooperativă bancară cu multă muncă, nu cu speculaţie de bursă. Primul pas, vrem să scoatem nişte bonuri valorice, mai bine zis file de cec pe care vrem să le scoatem în circulaţie în 2012 şi să imprimăm pe ele personalităţi din regiune”, a adăugat el.

Eltes a explicat că această filă de cec – numită „sic”, prescutarea de la „Siculorum – BES Bank” – va fi în valoare de 100 de euro, taxele vor fi plătite statului român în lei, iar membrii cooperativei pot să procure câte 40 de bucăţi de „sici”. „Cei care intră în cooperativă o vor folosi între ei ca o monedă locală, între asociaţi”, a adăugat el.

„Treaba asta merge foarte bine şi în Elveţia, şi în Spania, şi în Ungaria. În momentele de criză, sistemul ăsta ar putea să facă în aşa fel ca economia să prospere”, a mai menţionat Eltes.

„Bonurile valorice vor fi în circulaţie paralelă cu banii româneşti, nici vorbă ca în judeţele în care vrem să înfiinţăm acest sistem să fie fie scos leul românesc”, a susţinut Eltes, care a adăugat că „sicul” nu va fi limitat la zona Ţinutului Secuiesc, dacă va funcţiona.

El a adăugat că sunt 150 de oameni dispuşi să pună bazele acestui sistem cooperatist. „Nu văd nicio lege care să ne permită să nu facem treaba asta”, a mai spus Eltes, admiţând că este nevoie de acordul BNR pentru un astfel de proiect.

Senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat pentru NewsIn că extremiştii maghiari ar urma să decidă pe 27 august, la Tuşnad, înfiinţarea unei monede paralele cu leul românesc şi care să circule în Ţinutul Secuiesc, sub denumirea de „sic”.

„Prima oară (când am auzit, n.r.) mi s-a părut incredibil, pentru că ar fi trebuit ca până acum să avem o reacţie din partea Guvernului care ar fi trebuit să fie informat de serviciile secrete vis-a-vis de o chestiune atât de gravă, dar ce pretenţii să avem de la un prim-ministru care într-o hotărâre de Guvern a recunoscut existenţa Ţinutului Secuiescu, care ştie că există steaguri maghiare pe instituţiile statului şi  nu ia nicio măsură prin structurile pe care le are în subordine, care nu are niciun fel de reacţie publică la toate declaraţiile împotriva unităţii statului român făcute de înalţi oficiali maghiari”, a spus senatorul PSD.

Ea a menţionat că „moneda este un element de suveranitate a unui popor, în momentul în care aşa zis-ul Ţinut Secuiesc, paralele cu leul românesc, va circula o altă monedă înseamnă că în zona respectivă s-a pierdut un element important din suveranitate”. „Până în 27 august, când se întrunesc la Tuşnad pentru constituirea Băncii Siculorum Bes Bank de către extremiştii maghiari sper să avem totuşi o reacţie şi de la <> care conduc în acest moment România”, a mai afirmat Vasilescu.

Senatorul PSD a mai explicat că extremiştii maghiari vor să folosească „sic”-ul pentru început ca o „filă de cec”, care să rulezeze printre investitorii maghiari până se va dezvolta banca şi se va transforma practic într-o monedă.