BREAKING NEWS! A fost DESCOPERIT și AMENDAT cartelul AUSTRIAC al lemnului

Companiile austriece HS Timber Production (fosta Holzindustrie Schweighofer), Kronospan Trading și Egger, toate cu activități pe piața lemnului din România, au fost amendate, alături de alte societăți, pentru constituirea unui cartel. Suma totală a sancțiunilor se ridică la 129.684.823 lei, fiind a șasea amendă ca dimensiune dată vreodată de autoritatea pentru concurență.  Conform Rise Project, fosta Holzindustrie Schweighofer a fost amendată cu 51.788.472 LEI, Kronospan, Trading, cu 43.148.358 lei, Egger România, cu 22.657.254 lei. Au mai încasat amenzi companiile Frasinul, 3 milioane de lei, Kronospan România, 1,9 milioane de lei, Forestar, 1,7 milioane de lei, Kronospan Sebeș, 1,3 milioane de lei. Lista celor sancționați mai cuprinde alte 24 de companii, care au fiecare sume sub 1 milion de lei. Rise Project susține că aceste societăți ar fi cartelizat licitații și ar fi împărțit sferele de influență, loturile de masă lemnoasă sau sursele de aprovizionare; ar fi traficat informații sensibile comercial privind necesarele de materie primă, achizițiile de masă lemnoasă, organigrame instituționale; ar fi neutralizat compețiția locală cu o putere de piață redusă. “Prin împărțirea loturilor licitate și a surselor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, înţelegerile concertate au restricţionat grav concurenţa, din perspectiva cererii manifestate pe piața analizată, alterând procesul competitiv în cadrul licitațiilor”, se arată într-un document al Consiliului Concurenței, obținut de RISE. Iar eliminarea competițíei a vizat „adjudecarea masei lemnoase, la cel mai mic preţ posibil”, spun inspectorii, citați de publicația amintită.

 

Scene șocante pe pârtie: ambulanță atacată cu bulgări și vin fiert. Echipajul venise să ajute un copil

 

 

Sancționarea cartelului lemnului a fost confirmată pentru Money.ro de către oficialii Consiliului. 13 dintre companiile anchetate și-au recunoscut faptele, în frunte cu fosta Holzindustrie Schweighofer. Conform Rise Project, oficialii săi au recunoscut implicarea în schemele ilegale. La fel au făcut și furnizorii importanți ai corporației (firmele Alredia, Explosiv Group, Silva Logistics, Silvania International, Forest Land).

Holzindustrie Schweighofer, companie redenumită HS Timber Production SRL, reprezintă, de ani de zile, cel mai important jucător din piață. Performanța ei economică spune, poate cel mai bine, povestea exploatării pădurilor României. Potrivit analizei Frames, compania austriacă, cu sediul în București, a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 1,78 miliarde de lei (374 milioane euro) și un profit de 34,5 milioane de lei (7,23 milioane euro). ,,Austriecii au înregistrat în 2018 un profit redus în comparație cu cel înregistrat în anii de glorie din perioada 2010-2016, când raportau profituri constante de peste 200 milioane de lei, recordul fiind stabilit în 2013, de 431,4 milioane de lei. Însă, pe ansamblu, compania reprezintă cel mai mare și puternic jucător din piață’’, afirmă analiștii. Compania austriacă angaja, în 2018, 1.779 de persoane, nivel dublu față de anul 2008.

 

SONDAJ: O treime din respondenți s-ar vaccina, dar 40% nu cred în vaccin în România

 

Această companie, cu origini în Austria, are ca obiect principal de activitate prelucrarea materialelor lemnoase, fiind de asemenea prezentă în silvicultură, bioenergie și afaceri imobiliare. Este activă în țara noastră din 2002, cu o primă fabrică deschisă în 2003. În prezent compania este lider în afacerile europene de prelucrare a lemnului, având peste 3.100 de angajați în cele cinci unități de producție din România și este de asemenea activă în Austria, Germania, Cehia, Bulgaria și Ucraina. Deține patru fabrici de cherestea în România, la Reci, Rădăuți, Sebeș și Comănești și o fabrică de panouri din lemn masiv la Siret. În anul 2015, în contextul modificării Codului Silvic, compania a amenințat că ar putea închide fabricile din țară și concedia personalul aferent. Concomitent s-a iscat un scandal public, când un angajat cu poziție înaltă în companie s-a arătat dispus în fața unui activist sub acoperire să accepte lemn tăiat în mod ilegal, dezvăluindu-se practica companiei de a acorda bonificații pentru lemnul tăiat ilegal din pădurile României. Ulterior, compania a anunțat implementarea unui plan de măsuri pentru o industrie sustenabilă a lemnului.

Kronospan, companie tot cu capital austriac, a intrat pe piața din România în anul 1999 când a deschis o firmă de import. În 2004 a achiziționat de la Gruppo Frati fabrica de la Sebeș care produce PAL (plăci aglomerate din lemn) și MDF (medium-density fibreboard) pentru industria mobilei, într-o tranzacție de 250 milioane euro. Capacitatea de producție anuală este de 840.000 de metri cubi de PAL și de 384.000 de metri cubi de MDF. În decembrie 2009 a inaugurat la Brașov o fabrică de plăci din lemn OSB (plăci din fibre orientate) pentru industria construcțiilor în care a investit 200 milioane euro. Capacitatea de producție de OSB este de 270.000 metri cubi, iar cea de PAL de 80.000 de metri cubi.

Egger este prezentă și în România, unde deține fabrica din Rădăuți, care este una dintre cele mai mari investiții green field în România, cu 210 miliarde de euro investițe până în 2009 în primul stagiu de construcție. În toamna anului 2008, a început producția plăcilor de material lemnos la fabrica din Rădăuți, producția fiind destinată atât pieței din România, cât și exportului. Tehnologia constă în cele mai noi utilaje existente, astfel încât fabrica Egger este una din cele mai moderne fabrici de prelucrare a lemnului din lume. Capacitatea de producție a PAL-ului brut este de 600.000 metri cubi / an. Egger este o afacere de familie care a fost fondată în Austria în anul 1961 și este unul dintre primii trei mari producători de semifabricate din lemn din Europa, având o cotă de piață de circa 11% pe sectorul plăcilor aglomerate din așchii de lemn și de produse înnobilate din lemn.

În 2019, Consiliul Concurenței a extins investigaţia pe piaţa masei lemnoase din România asupra altor 35 de companii care activează pe această piaţă, ajungându-se la un număr total de 94 de societăți investigate. Ancheta începută în 2016 a avut în vedere posibile înţelegeri în vederea împărţirii pieţei/surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva prin Direcţiile silvice. „Pe parcursul investigaţiei am obţinut noi indicii care sugerează implicarea mai multor companii din domeniu în posibile înţelegeri anticoncurenţiale, ceea ce arată că ne uităm cu mare atenţie la licitaţiile publice din acest sector”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

La sfârşitul anului 2018, Consiliul Concurenței sancționat Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

De asemenea, Autoritatea de Concurenţă a finalizat, în 2017, o anchetă sectorială pe piaţa primară a lemnului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei în acest sector, care au fost preluate în reglementările din domeniu. Astfel, Autoritatea de Concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii. Cu privire la modalitatea de selectare de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a partizilor care vor fi recoltate tot de către aceasta, Consiliul Concurenţei recomandă că ar trebui să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne distincte.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed