BREAKING NEWS: Cum se va face școală începând de luni. Draftul Ordinului de Ministru

Unitățile de învățământ vor trebui să se organizeze înainte de deschidere:

– Intrarea în școli se va face prin mai multe căi de acces
– Dacă nu există mai multe căi de acces, este esențială distanțarea fizică
– După dezinfectare, elevii vor fi conduși direct în clase
– Părinții sau alți însoțitori nu vor avea voie să intre în școală

– Trebuie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi
– Dacă sala nu permite distanțarea de 1 metru, spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maximă posibilă între elevi
– Sălile de clasă vor fi aerisite constant – înainte de sosirea elevilor, în pauze, la finalul zilei

– În băi va trebui să existe în permanență dezifectant și prospae de hârtie
– Sunt interzise uscătoarele electrice şi prosoapele din material textil

– Cursurile pot începe la intervale orare diferite pentru a se evita aglomerația
– Elevii vor ieși pe rând în pauză; se va evita suprapuneare claselor
– Elevii vor fi supravegheați în pauze

– Se vor putea desfăşura doar jocurile care permit distanţarea fizică
– Sălile vor fi curățate, dezinfectate și aerisite după fiecare grupă de elevi

Totodată, personalul didactic aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei certificări emise de medicul de medicina  muncii.

În acest caz conducerea unității va adapta orarul școlar în mod corespunzător.

Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune,   boli   rare,   boli   ereditare   de   metabolism,   dizabilităţi,  tratament imunosupresiv, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiti de prezenta fizicain scoala.

Pentru aceștia conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional online.

Conducerile unităților de învățământ au obligația să respecte măsurile de protecție şi cele de igienă recomandate tuturor elevilor, iar în situația preșcolarilor/elevilor menționați cu probleme să monitorizeze fiecare caz în parte.

Preșcolarii/eleviicare locuiesc impreuna cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc,  după o evaluare medicală a persoanei respective, dacă aceasta nu a fost vaccinată şi există    riscul  de  contaminare  cu  SARS-CoV-2, pot să  nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților

Pentru aceștia conducerile unităţilor de învăţământ vor asigura desfășurarea procesului educaţional în sistem online.

 

Suspendarea cursurilor se dispune în următoarele situații:

a)La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei  sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în  aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa  în  care  a  fost  confirmat  cazul  de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2,  urmând  ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

 

b)La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial,  liceal, profesional  sipostliceal. În această situație se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.

În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2,  urmând  ca  elevii  din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă. În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), procesul de învățământ continuă în sistem online.

Măsura  suspendării  este  dispusă  prin  decizia  conducerii  unității  de învățământ/instituției conexe, după consultarea DSP/DSPMB.

 

 

DSP/DSPMBva efectua anchete epidemiologice, va stabili care sunt contacții directi ai acestora  si  va  decide împreună cu  conducerea  unității  de  învățământ dacă se  impune carantinarea.

 

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire  cu virusul SARS-CoV-2  în  rândul  cadrelor didactice, didactice auxiliaresau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB.

 

DSP/DSPMB, în  urma  anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții directi ai acestora si va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed