x


  • EUR
    4.7216
    USD
    4.2706
string(7) "energie"

BREAKING NEWS: Facturile românilor la energie au fost UMFLATE!

Anul trecut, aproximativ 60 de companii au beneficiat de schema de sprijin prin care au fost scutite de la plata certificatelor verzi, energia regenerabilă fiind susținută de ceilalți consumatori, inclusiv de populație.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 16.04.2018, 8:23

Tot mai multe fabrici energointensive din România apelează la ajutorul de stat instituit prin HG nr. 495/2014, cu modificările și completările ulterioare, prin care sunt scutite de la plata certificatelor verzi.

 

Dacă în anul 2015 de acest sprijin au beneficiat un număr de 37 de companii, în anul următor numărul beneficiarilor a urcat la 46, iar anul trecut la circa 60, conform datelor obținute de Capital. În anul 2016, cantitatea de energie exceptată de la plata certificatelor verzi a fost de 6,8 TWh, iar anul trecut a urcat la 7,1 TWh, la un consum total de 54 TWh, conform datelor Autoritățiile Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), transmise Capital.

 

Prețul mediu ponderat al energiei de pe bursa locală a fost, anul trecut, de 229 lei/MWh (50 de euro – statistici OPCOM). Astfel, valoarea energiei încadrabilă la ajutor de stat este de 355 de milioane de euro. Cunoscând procentele de exceptare, care sunt între 40% și 85%, în funcție de cât de electrointensivă este fabrica, putem calcula un interval estimat pentru cuantumul ajutorului de stat. La 40% exceptare pentru toți consumatorii eligibili, dimensiunea ajutorului ar fi de aproape 150 de milioane de euro. La procentul maxim de 85%, ajutorul depășește 300 de milioane de euro.

 

 

Scutirea de la plata energiei îmbracă forma unei exceptări de la achitarea ecotaxei „certificate verzi“ în factura la curent. Cantitatea de energie încadrabilă la ajutorul de stat o dă ANRE, iar Ministerul Economiei face calculele cu cât îi revine fiecărui actor economic.

 

mai multe, pe capital.ro