AcasăNEWSBREAKING Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de...

BREAKING Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, a anunțat Palatul Buckingham

Regina Elisabeta a II-a se află sub supraveghere medicală la Balmoral, după ce medicii au devenit îngrijorați pentru sănătatea ei, a anunțat Palatul Buckingham. Prințul Charles și Prințul William au plecat la Balmoral, pentru a fi alături de suverana Marii Britanii. Și Harry, care se află în Germania, va merge în Scoția.

Ora 22:28 Arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, a declarat joi într-un comunicat că „rugăciunile sale se îndreaptă către rege şi familia regală” după moartea reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

 • „Am pierdut persoana a cărei loialitate de neclintit, serviciu şi smerenie ne-au ajutat să dăm un sens la ceea ce suntem în decenii de schimbări extraordinare în lumea, naţiunea şi societatea noastră”, a spus arhiepiscopul de Canterbury.

Regina Elisabeta a II-a a murit „în pace” joi, la vârsta de 96 de ani, înconjurată de membrii familiei, care au sosit la reşedinţa din Scoţia după ce medicii suveranului britanic îşi exprimaseră îngrijorarea pentru starea sa de sănătate.

Ora 22:26 Lumea va fi un loc mai trist şi mai sărac fără Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, afirmă secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, transmite Agerpres.

 • „O viaţă dedicată poporului şi patriei sale. În urma sa lasă o moştenire fără pereche şi va rămâne un model greu de egalat. Gândurile noastre se îndreaptă către Familia Regală şi către toţi cetăţenii Commonwealth-ului. Rest in peace, Your Majesty!”, a scris Geoană, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Ora 22:20 Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, a declarat: „Michelle şi cu mine am fost destul de norocoşi să o cunoaştem pe Majestatea Sa şi ea a însemnat foarte mult pentru noi”. Şi George W Bush a evocat personalitatea Reginei Elisabeta a II-a, transmite News.ro.

 • „Pe vremea când tocmai începeam mandatul de preşedinte al SUA alături de prima doamnă, ea ne-a primit pe scena mondială cu braţele deschise şi cu o generozitate extraordinară. De multe ori, am fost uimiţi de căldura ei, de felul în care îi făcea pe oameni să se simtă în largul lor şi de modul în care şi-a arătat umorul şi farmecul în momente importante”.
 • „La fel ca mulţi, eu şi Michelle suntem recunoscători că am fost martorii conducerii dedicate a Majestăţii Sale şi ne înclinăm în faţa moştenirii ei în serviciul public neobosit şi demn. Gândurile noastre sunt alături defamilia ei şi de poporul Regatului Unit în acest moment dificil”, au mai transmis soţii Obama.

Şi George W Bush, fost preşedinte al SUA, a spus că el şi soţia sa Laura „au fost onoraţi să o cunoască pe Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a”. El a spus într-o declaraţie: „Era o femeie de mare intelect, farmec şi spirit”.

 • „Timpul petrecut la Palatul Buckingham şi servirea unui ceai cu Majestatea Sa – şi cu câinele ei Corgi – sunt printre cele mai frumoase amintiri ale preşedinţiei noastre.
 • „Regina Elisabeta a condus cu pricepere Anglia prin momente negre, cu încrederea în poporul ei şi viziunea ei pentru un mâine mai luminos. Lumea noastră a beneficiat de hotărârea ei constantă şi îi suntem recunoscători pentru deceniile de serviciu ca suveran. Americanii în special apreciază prietenia ei puternică şi statornică. Laura şi cu mine ne alăturăm concetăţenilor noştri pentru a transmite sincere condoleanţe familiei regale şi poporului britanic”.

Ora 22:18 Fostul premier al Marii Britanii, Tony Blar, a afirmat că regina Elizabeth a II-a a avut o domnie glorioasă, în timp ce Boris Johnson vorbeşte despre „cea mai tristă” zi pentru Regatul Unit.

 • „A fost marele nostru noroc să o avem pe ea ca domnitoare. Ne-am pierdut nu doar monarhul, ci şi matriarha naţiunii noastre, figura care mai mult decât oricare alta a adus ţara noastră împreună, ne-a ţinut în legătură cu natura noastră mai bună, a personificat tot ceea ce ne face mândri că suntem britanici. O vom jeli, de va fi dor de ea. Domnia ei a fost cu adevărat glorioasă”, a afirmat Blair.

Fostul premier britanic Boris Johnson a postat pe Twitter o declaraţie după anunţul că regina Elizabeth a II-a a murit, spunând că este „cea mai tristă zi a ţării”. „În inimile fiecăruia dintre noi există o durere la trecerea în nefiinţă a reginei noastre, un sentiment profund şi personal de pierdere – poate mult mai intens decât ne aşteptam. Părea eternă şi minunată şi am început să credem, la fel ca nişte copii, că va fi nemuritoare. Valuri de durere străbat lumea, de la Balmoral până la ţările din Commonwealth pe care le-a preţuit şi au preţuit-o”, a scris el.

Ora 22:15 Casa Albă a transmis, joi, o declaraţie a preşedintelui Joe Biden şi a primei doamne Jill Biden cu ocazia decesului Reginei Elisabeta a II-a, în care preşedintele SUA arată că Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh, ea a definit o eră. Regina Elisabeta a II-a a fost o femeie de stat de o demnitate şi o constanţă de neegalat, care a aprofundat alianţa fundamentală dintre Regatul Unit şi Statele Unite, ea a contribuit la a face ca relaţia noastră să fie specială, a mai spus preşedintele Biden, citat de News.ro.

 • ”Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră. Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea. O admiraţie statornică pentru Regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din întregul Commonwealth. Cele şapte decenii ale domniei sale istorice au fost martorele unei epoci de progres uman fără precedent şi ale unui progres al demnităţii umane”, se arată în mesajul preşedintelui Statelor Unite ale Americii.

Ora 22:00 Prinţul William şi Catherine şi-au asumat titlurile de Duce şi Ducesă de Cornwall, potrivit contului lor oficial de Twitter. Prinţul Charles şi Camilla erau cunoscuţi anterior cu aceste titluri, transmite joi seară CNN. În urma anunţului de joi al morţii reginei Elisabeta a II-a, biografia contului oficial de Twitter al lui Kate şi William s-a schimbat în: „Contul oficial al Ducelui şi Ducesei de Cornwall şi Cambridge şi al Fundaţiei Regale, cu sediul la Palatul Kensington”, transmite News.ro.

Ora 21:57 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost ”martoră la război şi reconciliere în Europa şi dincolo de ea şi la transformări profunde ale planetei noastre şi ale societăţilor”. ”Ea a fost o lumină călăuzitoare a continuităţii de-a lungul acestor schimbări, fără să înceteze să afişeze un calm şi o dedicare care au dat putere multora”, a adăugat ea, transmite News.ro.

Ora 21:50 Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, a declarat, joi, că regina Elizabeth a II-a a fost o „mare doamnă”, aşa cum nu a mai fost alta. El a spus şi că aceasta avea un minunat simţ al umorului.

 • „Melania şi cu mine ne vom preţui mereu timpul alături de regina şi nu vom uita niciodată prietenia generoasă a Majestăţii Sale, marea înţelepciune şi minunatul simţ al umorului. Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea! Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre marele popor al Regatului Unit, care îi onorează viaţa şi serviciul excepţional pentru oameni. Fie ca Dumnezeu să o binecuvânteze pe regina, să domnească pentru totdeauna în inimile noastre şi să-i aibă în grijă pe ea şi pe prinţul Phillip”, a afirmat Trump, citat de News.ro.

Ora 21:46 Nicolae al României a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanțe:

 • ”Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, s-a stins din viață. De-a lungul celor 72 de ani de domnie, a trecut prin multe încercări politice și sociale, fiind ghidată însă mereu de credință și de iubirea pentru țară. Dumnezeu să o odihnească în pace!”.

Ora 21:42 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter: „Am aflat cu profundă tristețe despre moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.
„În numele poporului, transmitem sincere condoleanțe @Familiei Regale, întregii Marii Britanii și Commonwealth-ului pentru această pierdere ireparabilă. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de voi”, scrie The Guardian.

Ora 21:39 Banca Angliei afirmă că bancnotele actuale rămân în circulație. Bancnotele cu imaginea reginei Elisabeta au în continuare curs legal, a confirmat Banca Angliei.

 • „Un alt anunț referitor la bancnotele existente ale Băncii Angliei va fi făcut după ce va fi respectată perioada de doliu”, a precizat banca centrală.

Regina a fost primul monarh care a figurat pe bancnotele Băncii Angliei. Este de așteptat ca acestea să prezinte ulterior imaginea regelui Carol.

Ora 21:35 Şeful Antonio Guterres a lăudat „graţia, demnitatea şi devotamentul” reginei, care a fost o „prezenţă liniştitoare în decenii de schimbări de anvergură”. Potrivit acestuia, regina „a fost larg admirată pentru graţia, demnitatea şi devotamentul ei în întreaga lume. Ea a fost o prezenţă liniştitoare pe parcursul deceniilor de schimbări de anvergură, inclusiv decolonizarea în Africa şi Asia”, a spus Gutteres.

Ora 21:34 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că este „profund întristat de moartea Majestăţii Sale Regina Elizabeth a II-a”. „De mai bine de 70 de ani, ea a întruchipat un leadership (…). Cele mai profunde condoleanţe familiei regale, aliaţilor noştri NATO, Regatului Unit şi Canadei, şi oamenilor din Commonwealth”, transmite News.ro.

Ora 21:32 Premierul Justin Trudeau a afirmat, joi, că populaţia Canadei va preţui mereu înţelepciunea reginei Elizabeth a II-a, care a murit la 96 de ani.

 • „Pe măsură ce ne uităm înapoi la viaţa şi domnia ei care a durat atâtea decenii, canadienii îşi vor aminti mereu şi vor preţui înţelepciunea, compasiunea şi căldura Majestăţii Sale. Gândurile noastre se îndreaptă către membrii familiei regale în această perioadă dificilă”, a spus Trudeau, citat de News.ro.

Ora 21:29 Pagina web oficială a familiei regale britanice a fost „dezactivată temporar” ca urmare a încetării din viaţă, joi, a reginei Elisabeta a II-a, la reşedinţa sa din castelul Balmoral, în Scoţia, la vârsta de 96 de ani, transmite EFE. După aflarea anunţului oficial al decesului suveranului britanic, site-ul web al monarhiei a actualizat datele referitoare la regină, pe pagină apărând următoarea informaţie: „Regina Elisabeta a II-a, 1926-2022”, scrie Agerpres.ro.

Ora 21:27 Premierul Truss îl numește pe noul Rege al Marii Britanii Charles al III-lea și îndeamnă Marea Britanie să „se unească”, scrie AFP pe Twitter.

Ora 21:22 Charles este noul rege al Marii Britanii: el va fi proclamat oficial în cel mult 24 de ore și una dintre primele decizii va fi să își aleagă numele.

Ora 21:20 Un anunț despre moartea Elisabetei a II-a a fost afișat pe porțile Palatului Buckingham. Doliul va dura 10 zile în Marea Britanie și 30 de zile pentru membrii familiei regale.

Ora 21:17 Familia Regală tocmai a dat publicității o declarație în numele lui Charles, noul rege al Marii Britanii, transmis de BBC. Acesta scrie:

 • „Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”, este primul mesaj al Regelui Charles.

Ora 21:11 Premierul Marii Britanii, Liz Truss, a transmis mesajul de la moartea Reginei Elisabeta a II-a:

 • ”Suntem devastați, Regina Elisabeta a II-a a fost o piatră pe care Marea Britanie modernă se construia. Este țara măreață datorită ei. A venit la conducere după al doilea Război Mondial, a fost lidera a 57 de state. Regina ne-a asigurat stabilitate, a avut spiritul Marii Britanii și acel spirit va dura, a fost cel mai longeviv monarh din istoria țării, a condus cu demnitate timp de 70 de ani. A fost iubită și admirată în Marea Britanie și toată lumea. A fost o inspirație personală pentru mine și pentru britanice. Săptămâna aceasta a rămas hotărâtă să își continuie datoriile și m-a numit premierul ei. În zilele dificile ne vom uni cu prietenii noștri din Marea Britanie și întreaga lume pentru a comemora viața ei strălucitoare. Coroana trece la un nou monarh, la Majestatea Sa, Regele Charles. Suntem alături de familia regală, le oferim devotamentul nostru, cum mama lui și-a devotat viața atât de mult timp. Suntem într-o nouă eră în istoria magnifică a țării noastre. Dumnezeu să-l aibă în pază pe Rege!”.

Ora 20:58 Președintele Klaus Iohannis a transmis:

 • ”Sincere condoleanțe la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care s-a întins pe parcursul a 7 decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și al angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”.

Ora 20:52 Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis un mesaj de condoleanțe:

 • ”Regina Elisabeta a fost un model! 96 de ani de viață și 70 de ani în slujba unei națiuni. Cele nouă decenii, capitole întregi din istoria întregii lumi, s-au încheiat astăzi demn, așa cum a trăit toți cei 96 de ani Majestatea Sa. Un popor întreg este în suferință și o lume e în doliu. Dumnezeu să o odihnească în pace!”.

Ora 20:51 Președintele Franței, Emmanuel Macron, mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a:

 • ”Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franței, o regină cu suflet, care și-a lăsat amprenta asupra țării și secolului ei”.

Ora 20:49 Liderul USR Cătălin Drulă a transmis de asemenea un mesaj de condoleanțe pentru Casa Regală a Marii Britanii:

 • ”Condoleanțele noastre merg către familia regală și întregul popor al Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a va rămâne în amintirea întregii lumi drept un simbol al demnității și stabilității. Majestatea Sa s-a aflat alături de poporul britanic timp de peste 70 de ani în momente de celebrare la fel ca în momentele dificile fiind monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului. Regina Elisabeta a II-a, care recent a celebrat Jubileul de Platină, este pentru cei mai mulți oameni din întreaga lume singurul monarh britanic cu care am fost contemporani. Decesul Majestății Sale este cu adevărat finalul unei ere”.
 • ”Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a trecut la cele veșnice. Biroul de Presă al Majestății Sale Custodele Coroanei este împuternicit să facă următorul comunicat: Majestatea Sa Margareta a României și Alteța Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Deîndată ce Secretariatul Regal va primi instrucțiuni de la Custodele Coroanei, vom reveni cu detalii”.

Ora 20:47 Casa Regală a României a transmis un mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a:

Ora 20:42 Liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis un mesaj la moartea Reginei Elisabeta:

 • ”Cu profundă tristețe, trimit sincere condoleanțe familiei regale, poporului britanic și al Regatului Commonwealth. Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, a construit punți între națiuni și indivizi care vor dăinui pentru generațiile următoare”.

Ora 20:35 Prințul Charles a preluat coroana devenit Regele Marii Britanii, anunță Royal Family pe Twitter.

Premierul Liz Truss a declarat că gândurile sale și ale oamenilor din întreaga Marea Britanie sunt alături de Majestatea Sa și de familia ei în aceste momente.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.