Brokerii: Bursa rămâne ca o baltă fără peşte până în august

0
Interesul pe Bursă a rămas scăzut, valoarea totală a tranzacţiilor pe BVB fiind de 11,9 mil. lei (2,8 mil. euro), aproape jumătate din această sumă fiind reprezentată de schimburile cu obligaţiuni BCR. “În piaţă nu există o bază de investitori. Speculatorii nu au renunţat complet, dar situaţia acestora pe Bursă este ca şi când s-ar duce la pescuit fără momeală sau într-o baltă fără peşte. Nu îşi găsesc contraparte la vânzare sau cumpărare, iar de-aici, volumele reduse şi variaţiile de preţ mici”, spune Marcel Marcu, director de tranzacţionare la firma de brokeraj KD Capital Management.

Cea mai mare lichiditate în piaţa spot a fost înregistrată de titlurile BRD, care au avut un rulaj de 1,2 mil. lei (0,3 mil. euro). Acţiunile băncii au stagnat la preţul de 8,2 lei/unitate.

Brokerii apreciază că evoluţiile neconvingătoare pe Bursă ar putea să continue până în perioada în care companiile listate îşi vor publica datele financiare semestriale. “Este posibil ca, până în cursul lunii august, să o ţinem tot aşa, adică până vor începe companiile raportările. Însă, din păcate, nu prea poţi să speri la multe lucruri bune nici din această direcţie. În afară de companiile din domeniul financiar, unde ar fi de aşteptat o temperare a scăderilor, nu văd semnale prea bune. Riscul cel mare este de a pierde toate aceste câştiguri recente şi să o luăm de la capăt”, este de părere Marcu.

Emitenţii din domeniul energetic au evoluat cel mai bine, fapt evidenţiat şi de aprecierea cu 0,7% a indicelui BET-NG. Transgaz a închis în urcare cu 2,9%, compania fiind urmată de Transelectrica (+0,7%) şi de Petrom (+0,4%).

Niciun SIF nu a avut ieri o lichiditate mai mare de 0,5 mil. lei, iar SIF Oltenia a terminat cu deprecierea cea mai mare din sector, de 2,3%.

La închiderea BVB, indicii principalelor burse europene scădeau cu valori cuprinse între 1,7% (în cazul pieţei britanice) şi 2,5% (în cazul bursei de la Frankfurt).