Bruynseels (BCR): Facem o bancă nouă. Vom finanţa IMM-uri

0

“Absorbţia e scăzută din cauza birocraţiei şi din cauză că antreprenorii nu au capitalul propriu, mic, necesar pentru a putea accesa fonduri europene. Vrem să infiinţăm o bancă pentru a servi acestui scop, împrumuturi către IMM-uri”, a declarat Bruynseels, la The Money Channel.

 

El a explicat că IMM-urile din România au un impact important asupra forţei de muncă şi că accesarea fondurilor europene ar putea reprezenta un suport atât pentru studenţi cât şi pentru bugetarii care şi-au pierdut locul de muncă.

 

“Banii sunt acolo, România are o oportunitate unică, care nu este disponibilă pentru alte ţări, peste 30 de miliarde. Există alte ţări unde absorbţia este mai mare în Europa Centrală şi de Est. România este o ţară cu multe IMM-uri şi impactul asupra forţei de muncă este mare, de aceea trebuie să ne asigurăm accesul IMM-urilor la fondurile europene pentru furnizarea de noi locuri de muncă pentru studenţi şi cei care părăsesc sistemul public. (…)Trebuie să ne asigurăm că facem plinul cu acest combustibil gratis”, a adăugat Bruynseels.

 

Potrivit şefului BCR, fondurile europene pot readuce PIB-ul pe creştere, absorbţia banilor europeni având capacitatea de a crea 250.000 de slujbe şi de a readuce încrederea în economie, astfel încât aceasta să ajungă, în 2015, la -18, de la -63 în iunie 2010.

 

Rata de absorbţie a fondurilor europene va creşte la 10-13 miliarde euro până în 2015, prin implementarea soluţiilor de relansare a economiei româneşti elaborate de Consiliul Investitorilor Străini (CIS), a declarat Bruynseels, cu ocazia lansării “Programului pentru Creştere Economică “ – Acţiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei.

 

Prin planul de măsuri al CIS, absorbţia fondurilor europene ar trebui să crească la 10-13 milioane de euro în perioada 2011-2015, faţă de 1,5 miliarde euro în perioada 2007- iunie 2010, în timp ce fluxurile nete cumulate de investiţii străine directe ar trebui să se situeze la minumum 25 miliarde euro pentru perioada 2011-2015.

 

Totodată, şomajul va scădea în 2015 la 5%, faţă de 7,4% în iunie 2010, iar deficitul bugetar se va situa la maximum 3% în 2015, de la 8,3% în 2009.

 

Potrivit planului CIS, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE s-ar putea face prin externalizarea sau centralizarea managementului procesului de accesare a fondurilor, fie prin revizuirea schemelor de bonusare a angajaţilor statului care lucrează cu fonduri UE, legând veniturile de performanţă.