Bugetul Educaţiei prevede construirea a 230 de grădiniţe noi sau extensii la cele existente

0

„Bugetul este mai mare decât cel din anul 2012. Sigur, nu este un buget cu mult mai mare, dar acoperă toate cheltuielile de personal, toate tipurile de ajutoare pentru elevi şi studenţi, bursele, alocaţiile pentru transport şi cămine. În buget sunt investiţii care se ridică la un nivel mai mare decât anul trecut. În 2013, capacitatea de absorbţie pe fonduri structurale va fi mult mai mare”, a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

În ce priveşte proiectele pe care Ministerul le are în vedere, Remus Pricopie s-a referit la intenţia de a construi 230 de grădiniţe noi sau extensii la grădiniţele existente.

„Este adevărat că unul din cinci copii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani nu se află în grădiniţă. Nu este obligatoriu, dar este recomandat să se afle în grădiniţă. În momentul de faţă sunt deja pregătite documentele pentru construcţia a 230 de grădiniţe noi sau extensii ale unor grădiniţe existente. Este un proiect cu finanţare externă”, a spus ministrul.

Remus Pricopie a mai arătat că, în funcţie de necesităţi şi de finanţare, Ministerul doreşte să rezolve şi problema transportului elevilor.

Deputaţii şi senatorii au votat favorabil mai multe amendamente care propun redistribuiri de fonduri şi stabilesc noi obiective de investiţie.

Astfel, au fost aprobate propuneri de realocări de fonduri în cadrul Ministerului pentru un laborator de cercetare din judeţul Tulcea (2.750 mii lei), precum şi introducerea la Capitolul – Alte cheltuieli asimilate investiţiilor – sumele aferente investiţiilor din fonduri externe rambursabile (34.350 mii lei) şi cele care vizează programele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (148.727 mii lei) şi proiecte cu finanţare externă nerambursabile (452.820 mii lei).

De asemenea, a mai fost votat favorabil un alt amendament care prevedea redistribuirea unor fonduri către Studioul de teatru al Universităţii Naţionale Teatrale I.L.Caragiale din Capitală în suma de 1.500 mii lei (din care 500 mii lei de la bugetul de stat şi 1.000 de lei din venituri proprii).

Ministerul Educaţiei Naţionale solicită pentru anul 2013 un buget de 8,5 miliarde lei, în creştere cu 6,59% faţă de execuţia preliminată pe 2012, care a fost de 7,97 miliarde lei, potrivit proiectului de buget pentru anul în curs publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor.