Burse de 15.000 de euro pentru cercetare şi inovare

0

„Am discutat şi am propus premierului, iar el a fost de acord ca începând din toamnă să funcţioneze o schemă de granturi pentru elevi care au astfel de rezultate internaţionale şi care decid să studieze în universităţile româneşti. Granturile vor fi de 15.000 de euro, pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitate de prelungire cu încă un an. În afara acestor sume vor exista separat şi sume de bani destinate participării la conferinţe sau competiţii internaţionale”, a declarat ministrul.

El a subliniat că bursele sunt destinate cercetării şi inovării, doar pentru studenţii care aleg să-şi facă studiile la universităţi din ţară.

O altă condiţie este să existe un parteneriat cu un laborator de cercetare, fie din cadrul unei universităţi, al unui institut de cercetare sau al unei firme cu un astfel de profil.

La rândul său, ministrul delegat pentru Cercetare Ştiinţifică, Mihnea Costoiu, a declarat că acest proiect face parte dintr-unul mai amplu, lansat de la 1 octombrie.

„Olimpicii internaţionali, dincolo de sumele destinate cercetărilor, o să beneficieze de sume suplimentare din finanţarea de bază şi din fondul de burse acordat de Minister pentru susţinerea activităţii lor. Este un proiect pe care îl susţinem cu toate eforturile, acela de a menţine tinerii de valoare în România”, a declarat Costoiu.

Anunţul a fost făcut, miercuri, la Palatul Victoria, în cadrul unei ceremonii în care Ionuţ Budişteanu, câştigătorul premiului Intel ISEF, a primit miercuri, din partea premierului Victor Ponta, o diplomă de excelenţă pentru recunoaşterea meritelor excepţionale obţinute şi un premiu de 12.000 de lei.

Tânărul a anunţat de asemenea că intenţionează să îşi continue studiile în România, iar premierul Victor Ponta a propus ca programul în cadrul căruia ar urma să se acorde 50 de burse speciale să poarte numele lui Ionuţ Brădişteanu.