BURSE. Optimism în Europa și creșteri pe bursa românească

Bursa de Valori București (BVB) a deschis săptămâna pe plus, influențată de sentimentul pozitiv de pe piețele financiare internaționale. Indicele BET, cel care reflectă evoluția celor mai tranzacționate zece titluri, s-a apreciat cu 0,3% față de nivelul de finalul săptămânii trecute, în timp ce indicele întregii piețe BET-C s-a apreciat cu 0,11%. Un avans consistent l-a marcat indicele care conturează evoluția SIF-urilor, BET-FI, acesta marcând un plus de 1,23%.

 

Piețele bursiere europene s-au apreciat, la începutul săptămânii, datorită informațiilor pozitive venite de la companii, dar și datorită scăderii cotațiilor petrolului. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a avansat cu 0,4%, în timp ce indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 0,6%. Indicele bursei britanice, FTSE 100, a încheiat prima zi de tranzacționare din săptămână cu un plus de 0,3%, în timp ce indicele DAX 30, al bursei germane, a avansat cu 0,9%. În același timp, indicele bursei de la Paris, CAC 40, s-a apreciat cu 0,6%.

 

Scăderea cotațiilor la țiței a influențat negativ cotațiile acțiunilor companiilor americane listate pe bursă. Acest efect negativ a fost, însă, contrabalansat de veștile bune venite din partea unor companii. Astfel, indicele Dow Jones a crescut cu 0,1%, iar indicele S&P 500 a scăzut cu 0,1%.

 

Marți, tonul de pe piețele internaționale a fost mai degrabă negativ, și bursa românească fiind influențată în acest sens. Indicele BET a scăzut cu 0,51%, iar indicele BET-C s-a depreciat cu 0,42%. Totuși, indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a menținut pe creștere și în a doua zi a săptămânii, în pofida sentimentelor din piață, cu un avans destul de mare în aceste condiții, de 0,82%.

 

Bursele europene au fost toate pe minus, în ședința de marți. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a coborât cu 0,6%, în timp ce indicele EuroStoxx 50 a pierdut 0,3%. Indicele London Stock Exchange, FTSE 100, s-a depreciat cu 0,9%, indicele DAX 30 al bursei de la Frankfurt a scăzut cu 0,1%, iar indicele CAC 40 al bursei franceze a consemnat un minus de 0,6%.

 

Indicii burselor americane au fluctuat în sesiunea de marți. Indicele Dow Jones a crescut cu 0,26%, în timp ce indicele S&P 500 a avansat insesizabil cu 0,01%.

 

Cotațiile acțiunilor companiilor românești listate au fost influențate pozitiv de discuțiile care au apărut privind eliminarea pragului de deținere la SIF-uri, precum și de sentimentele favorabile de pe piețele externe. Astfel, indicele BET al celor mai lichide zece acțiuni a marcat o creștere de 0,4%, în timp ce indicele BET-C a avansat cu 0,14%. Totodată, indicele SIF-urilor, BET-FI, a marcat o apreciere puternică, de 2,18%, în special pe fondul creșterii acțiunilor SIF1 cu 4,06% și SIF4 cu 4,65%.

 

Bursele europene au primit vești bune din Gemania legate, pe de o parte, de finalizarea negocierilor pentru coaliția de guvernare și, pe de altă parte, de anunțarea unor măsuri de stimulare a cererii interne. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a avansat cu 0,6%, în timp ce indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 0,7%. Indicele FTSE 100, al bursei din Londra, s-a apreciat cu 0,2%, iar indicele CAC 40, al bursei pariziene, a urcat cu 0,4%. Indicele bursei de la Frankfurt, DAX 30, a crescut cu 0,7%.

 

Evoluția îmbucurătoare a unor indicatori economici a contribuit miercuri la creșterea burselor de peste Ocean. Indicele S&P500 a avansat cu 0,3%, în timp ce indicele Dow Jones a ucat cu 0,2%.

 

Joi, principalii indici de pe BVB s-au apreciat datorită sentimentelor pozitive de pe piețele europene. Indicele BET a crescut cu 0,93%, indicele BET-C a urcat cu un ritm similar, de 0,93%, iar BET-FI a avansat cu 0,62%.

 

Bursele europene au avut un moment de euforie, în care au atins cel mai înalt nivel din mai 2008 încoace, pe fondul aprecierii cotațiilor companiilor miniere și ale băncilor. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 0,4%. Indicele bursei londoneze FTSE 100 a crescut cu 0,1%, iar indicele bursei franceze CAC 40 a urcat cu 0,2%. În același timp, indicele bursei de la Frankfurt, DAX 30, a consemnat un avans de 0,4%.

 

Piețele americane au fost închise joi, cu ocazia sărbătoririi Zilei Recunoștinței.

Ultima zi de tranzacționare din această săptămână a adus creșteri pe BVB, cu toate că bursele europene au avut evoluții distincte. Indicele BET s-a apreciat cu 0,94% față de ședința de joi, în timp ce indicele BET-C a crescut cu 0,86%. Avansul pentru indicele BET-FI a fost cel mai consistent, de 1,66%.

 

În Europa, unii indici au crescut, iar alții au încheiat săptămâna pe minus. Indicele EuroStoxx 50 a închis în scădere cu 0,19%. Bursa londoneză, reflectată de indicele FTSE 100, a scăzut cu 0,06%, în ultima sesiune de tranzacționare din această săptămână, în timp ce indicele CAC 40, al bursei franceze, s-a depreciat cu 0,17%. În schimb, indicele DAX 30, al bursei de la Frankfurt, a crescut cu 0,17%.

 

Într-o sesiune mai scurtă decât cea obișnuită, datorată sărbătorii, bursele americane au închis pe minus, după ce au marcat creșteri pe parcursul zilei. Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 0,07%, în timp ce indicele S&P 500 a pierdut 0,08% din valoare.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed