Bursele au închis luni în scădere, agitate de teama intrării în incapacitate de plată a grupului chinez Evergrande

Acţiunile Evergrande, care are datorii de 300 de miliarde de dolari şi caută să strângă fondurie pentru a-şi plăti obligaţiile faţă de creditori, furnizori şi investitori, au închis în declin cu 10,2%, iar în timpul tranzaţiilor au coborât cu până la 19%, la cel mai redus nivel atins după mai 2010.

Autorităţile de reglementare au avertizat că datoriile de 305 miliarde de dolari ale Evergrande ar putea crea riscuri mai largi în sistemul financiar chinez, dacă datoriile respective nu vor fi stabilizate.

Acţiunile au scăzut la nivel mondial, iar dolarul s-a apreciat, investitorii fiind îngrijoraţi de extinderea riscurilor în economia globală.

În Europa, indicele londonez FTSE 100 a închis în declin cu 0,86%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 2,31%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,74%.

Indicele pan-european Stoxx 600 a pierdut 1,67%.

În Statele Unite, acţiunile au scăzut puternic, iar indicele S&P 500 a coborât cu 2,19%, Dow Jones Industrial cu 2,18%, iar Nasdaq cu 2,73%.

Un test major va avea loc în această săptămână, când Evergrande trebuie să plătească joi dobânzi în valoare de 83,5 milioane de dolari pentru obligaţiuni scadente în 2022. Grupul mai trebuie să plătească 47,5 milioane de dolari pe 29 septembrie, pentru obligaţiuni scadente în martie 2024.

Ambele obligaţiuni vor intra în default dacă Evergrande nu va achita dobânzile în termen de 30 de zile de la datele planificate pentru plată.

În cazul incapacităţii de plată, Evergrade va trebui să îşi restructureze obligaţiunile, dar analiştii anticipează o rată de recuperare scăzută pentru investitori.

Problemele Evergrande au afectat şi restul sectorului imobiliar. Acţiunile dezvoltatorului chinez Sinic Holdings au scăzut la Hong Kong cu 87%, compania pierzând 1,5 miliarde de dolari din valoarea de piaţă, înainte ca tranzacţiile să fie suspendate.

Directorii Evergrande lucrează pentru salvarea perspectivelor grupului, inclusiv prin plata investitorilor în produsele de gestionare a averilor cu proprietăţi imobiliare.

În pofida îngrijorărilor în creştere legate de viitorul celui mai mare dezvoltator imobiliar din China, analiştii au respins comparaţiile cu prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers în 2018.

”În primul rînd, obligaţiunile în dolari vor fi probabil restructurare, dar majoritatea datoriilor sunt în fonduri mutuale globale, ETF-uri şi unele companii chineze şi nu bănci sau alte instituţii financiare importante”, a explicat Ryan Detrick, analist la firma LPL Financials.

”(Datoriile) Lehman Brothers erau deţinute de aproape toate celelalte instituţii financiare. În al doilea rând, credem că există probabilitatea ca guvernul comunist chinez să se implice dacă va fi un defaul”, a mai spus Detrick.

Autorităţile din china au spus principalilor creditori ai Evergrande să extindă termenele de plată a dobînzilor sau să rostogolească împrumuturile, dar observatorii pieţei consideră că este improbabil ca guvernul să salveze direct compania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed