Bursele europene au închis joi în scădere accentuată, după o serie de decizii ale băncilor centrale referitoare la dobânzi

0

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în declin cu 1,3%, cu bursele majore şi aproape toate sectoarele în teritoriu negativ.

Acţiunile companiilor din sectorul călătoriilor şi agrementului au înregistrat cea mai mare scădere, cu 3,2%, urmate de cele miniere, care au coborât cu 2,6%.

DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,33%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,59%, iar FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,69%. FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 1,78%, ân timp ce IBEX 35 al bursei din Madrid a scăzut cu 1%.

Banca Angliei şi-a întrerupt ciclul de reduceri ale dobânzii de referinţă, pe care a menţinut-o la 5,25%, după date referitoare la inflaţie mai scăzute decât se aştepta.

Băncile centrale suedeze şi norvegiene au ales ambele să majoreze ratele dobânzilor, în timp ce Banca Naţională Elveţiană şi-a întrerupt ciclul de creştere.

Banca centrală a Turciei şi-a majorat joi dobânda cheie la 30%, o creştere de 5 puncte procentuale, de la 25%, în timp ce Ankara continuă să se lupte cu inflaţia cu două cifre.

Lira turcească a scăzut uşor, până la 27,06 faţă de dolar, în urma informaţiei, moneda americană urcând cu 0,3% faţă de moneda locală.

Pieţele globale au reacţionat, de asemenea, la cea mai recentă decizie a Rezervei Federale din SUA de a menţine ratele dobânzilor constante. Mişcarea era aşteptată pe scară largă, dar banca centrală a spus că se aşteaptă la încă o creştere înainte de sfârşitul anului şi la mai puţine reduceri decât indicase anterior pentru anul viitor.

Odată cu previziunile privind dobânzile, Fed şi-a majorat puternic aşteptările de creştere economică pentru acest an, produsul intern brut al SUA fiind acum aşteptat să crească cu 2,1%.

Pieţele din Asia-Pacific au scăzut în întreaga regiune. Acţiunile americane au scăzut joi din cauza îngrijorării că o nouă creştere a dobânzii Rezervei Federale ar putea avea loc înainte de sfârşitul anului.