AcasăEconomieBVB: Piaţa de capital din România a recuperat integral la finalul primului...

BVB: Piaţa de capital din România a recuperat integral la finalul primului semestru scăderile cauzate de războiul din Ucraina, însă celelalte riscuri externe pot influenţa semnificativ activitatea din pieţele de capital

” Declanşarea războiului din Ucraina la finalul lunii februarie a făcut ca piaţa de capital din România să scadă cu 3,6% în a doua lună a anului, prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele. Patru luni mai târziu, piaţa de capital a revenit pe un plus de 0,8%, tot prin prima indicelui BET-TR. Piaţa de capital din România a recuperat integral la finalul primului semestru scăderile cauzate de războiul din Ucraina, însă celelalte riscuri externe sunt prezente în continuare şi pot influenţa semnificativ activitatea din pieţele de capital”, arată BVB.

Volatilitatea care a cuprins pieţele de capital internaţionale la începutul anului a continuat să-şi facă simţită prezenţa parcursul întregului semestru, la finalul căruia cei mai mulţi indici bursieri erau în teritoriu negativ. Anxietatea investitorilor internaţionali a fost accentuată în februarie şi a atins noi cote odată cu declanşarea conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina.

La finalul lunii februarie, piaţa de capital din România înregistra o scădere de 3,61% în cazul BET şi BET-TR, indice care include şi dividendele. Această depreciere a fost în rând cu evoluţia indicilor din pieţele mature: -3,14% pentru indicele american S&P500 şi -3,36% pentru indicele european STOXX600. Ulterior, până la finalul primului semestru, piaţa de capital din România s-a decuplat de la această evoluţie descendentă. La finalul lunii iunie, piaţa de capital din România a revenit pe un plus de 0,8%, prin prima indicelui BETTR, şi a recuperat astfel integral scăderile cauzate de războiul din Ucraina.

Prin comparaţie, variantele total return ale indicelui american S&P500 sau al celui european STOXX600 au înregistrat scăderi de 20%, respectiv de 14,6%, la finalul primelor 6 luni. Indicii internaţionali de tip total return FTSE Emerging Markets sau MSCI Frontier Markets – indici în care este inclusă şi România – s-au aflat în teritoriu negativ cu -14,8%, respectiv -20,5%.

Celelalte riscuri externe legate de evoluţia pandemiei de coronavirus, inflaţia în creştere, majorarea ratelor de dobândă, creşterea preţurilor la energie, disfuncţionalităţile din lanţurile de aprovizionare precum şi temerile privind o eventuală recesiune în pieţele dezvoltate sunt în continuare factori care pot influenţa semnificativ activitatea din pieţele de capital. Într-un astfel de context, capitalizarea companiilor româneşti s-a păstrat la nivelul înregistrat la finalul anului trecut: 141 miliarde lei sau 28,5 miliarde euro.

„România a dat dovadă că reprezintă un pol de stabilitate în regiune. Capitalul urmează oportunităţile acolo unde ele apar şi piaţa de capital din România şi-a demonstrat atractivitatea atât în rândul investitorilor locali, cât şi în rândul investitorilor internaţionali. Acest fapt este întărit de continuarea trendului listărilor de companii româneşti pe bursă şi de extinderea reprezentativităţii României pe radarul investitorilor internaţionali. Rezultatele la 6 luni ne arată că investitorii care au avut încredere în România au avut de câştigat. Oportunităţile şi ameninţările sunt întotdeauna prezente în pieţele de capital, care traversează în aceste momente un context complicat pentru că există o multitudine de factori care sunt dificil de cuantificat pe termen scurt. Faptul că România s-a poziţionat mai bine în comparaţie cu alţi indici sau cu alte pieţe nu reprezintă o garanţie pentru viitor, însă este o imagine care surprinde evoluţia pieţei la un moment dat şi această imagine este relevantă pentru investitori atunci când decid unde să aloce capital”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Activitatea investiţională la BVB a fost accentuată în primul trimestru pentru ca lunile aprilie şi mai să aducă reduceri semnificative ale valorilor medii zilnice de tranzacţionare. Spre exemplu, pe segmentul de acţiuni listate pe Piaţa Reglementată a BVB, luna ianuarie a înregistrat cea mai mare valoare medie zilnică de tranzacţionare, de peste 100 milioane lei, în timp ce luna aprilie a înregistrat cea mai mică valoare medie zilnică, de 27 milioane lei.

„Prima jumătate de an a fost una intensă pentru pieţele de capital la nivel internaţional, nu doar în România. Episodele puternice de volatilitate au contrastat cu sesiuni în care activitatea investiţională a fost redusă. Am putut observa aceste fenomene şi pe bursa de la Bucureşti, însă am constatat că piaţa de capital românească a reacţionat matur, iar investitorii au identificat aici oportunităţi de conservare sau de creştere a capitalului ceea ce a făcut din România o destinaţie investiţională atractivă. Ne aşteptăm ca în a doua jumătate a anului volatilitatea să continue să fie prezentă. Una dintre caracteristicile pieţei de capital este că este o piaţă eficientă, iar cererea şi oferta corectează discrepanţele care apar, însă amplitutinea şi frecvenţa acestor reglaje nu poate fi prezisă. Tocmai de aceea pentru românii care vor să-şi investească economiile în acţiuni şi obligaţiuni listate pe bursa locală, recurenţa investiţiei, diversificarea în rândul claselor de active precum şi un termen lung de investiţie sunt elementele-cheie care pot produce rezultate foarte bune cu un minim de efort”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Pe ansamblul primului semestru activitatea investiţională a fost una robustă la BVB, cu o valoare medie zilnică de peste 60 milioane lei pe segmentul de acţiuni. Luând în calcul toate tipurile de instrumente financiare, acelaşi indicator arată un nivel de 109 milioane lei (22 milioane euro), în creştere cu 60% faţă de primele 6 luni ale anului anterior.

Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a depăşit 13,5 miliarde lei (2,73 miliarde euro) în prima jumătate a acestui an. Investitorii prezenţi la BVB au devenit mult mai activi în perioada ianuarie-iunie din acest an şi au introdus cu 56,8% mai multe ordine de vânzare-cumpărare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, la nivelul primelor şase luni ale anului au fost realizate peste 824.000 de tranzacţii.

România a devenit tot mai vizibilă pe plan internaţional şi este prezentă, începând cu data de 20 iunie, cu 12 companii în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente. Cele 12 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor, Sphera Franchise Group, şi Aquila.

 

 

Ultimele Articole