Iata care sunt cateva dintre metodele propuse de CNN, prin care poti naviga gratis in jurul lumii:
 
 
1. Voluntariat pe nave
 
Nu e nevoie sa ai experienta de navigator ca sa intri in echipa de la bordul unui iaht, dar trebuie sa fii flexibil. De la curatenia de pe punte la schimburile de noapte si la aprovizionare, membrii echipajului muncesc foarte mult. Insa multe iahturi private ofera imbarcare gratis si mancare, in schimbul ajutorului acordat.
 
“Multi dintre proprietarii de barci sunt mai mult decat incantati sa aiba la bord personal fara experienta, pentru ca asta inseamna ca ii pot invata sa faca lucrurile asa cum isi doresc ei. Ceea ce conteaza cel mai mult este atitudinea: trebuie sa ai spirit aventurier si sa fii dornic de invatare. Este cam ca si cum ai fi un student care face schimb de experienta in casa altei persoane”, explica Kylie Gretener, pe site-ul Findacrew.net
 
 
2. Fii un bun companion
 
Daca munca la bord nu aduce prea mult a placere, sarmul este posibil sa iti garanteze o calatorie gratuita.
 
“Am avut un barbat din Italia care detinea un submarin de doua locuri. Il scotea in larg in weekenduri si voia un tovaras cu care sa imparta experienta. Apoi mai era un cuplu de 80 de ani din Alaska, care s-a urcat pe un iaht Grecesc. Dadeau cate o mana de ajutor pe punte, dar spuneau si povesti interesante, care distrau echipa”, spune Gretener.
 
 
3. Invata-i pe copii
 
Nu numai adultii au nevoie de o sursa de distractie la bord, ci si cei mici. Familiile care calatoresc pe mari si oceane ar putea avea nevoie de un profesor sau de o dadaca, pentru a avea grija de copii in calatoriile lungi.
 
“Am avut odata o familie care naviga in jurul Australiei si avea nevoie de o profesoara care sa predea copiilor. Asa ca in timp ce navighezi in lume pe gratis, contribui in acelasi timp cu ceva, fie ca este vorba de timpul sau de experienta de care dispui”, spune Gretener.
 
 
4. Imbarca-te pe o barca de cercetare
 
De la submarine la superiahturi, navele care au nevoie de voluntari sunt de toate felurile, inclusiv cele care fac cercetari. Multe grupuri pentru protectia mediului, ca Greenpeace sau Hebridean Whale and Dolphin Trust au asemenea ambarcatiuni, care petrec luni de zile pe mare, adunand probe marine si conducand experimente.
 
Voluntarii de pe punte sunt si ei de la cei care fac munca de jos, la staff-ul administrativ sau oameni de stiinta care lucreaza in cadrul laboratoarelor de la bord.
 
 
continuare pe icont