Capitolul la care România stă încă bine față de statele UE

România este una dintre țările europene cu o dependență mai redusă față de importurile de țiței, conform unor date prezentate de Eurostat, oficiul european de statistică. Rata de dependență care apare în dreptul țării noastre este de 61%, mai bine situându-se doar Marea Britanie, cu 35%, și Danemarca, singurul stat UE care își permite să exporte mai mult decât importă.

 

În 2017, Uniunea Europeană (UE) s-a bazat pe importurile nete pentru 87% din consumul său de petrol. Acest raport, cunoscut sub numele de rata de dependență a importului de petrol, este neschimbat față de 2016 și două puncte procentuale sub nivelul maxim al 89% înregistrat în 2015.

 

În 18 state membre ale UE, nivelurile importurilor nete de petrol au fost apropiate de consumul de petrol, ratele de dependență fiind cuprinse între 96% și 104%. Ratele de dependență de peste 100% indică o acumulare a stocurilor de petrol, în timp ce ratele negative de dependență indică o țară exportatoare netă.

 

Statul membru al UE cu cea mai mare rată de dependență la importul de petrol în 2017 a fost Estonia (115%). La celălalt capăt al scalei, rata de dependență pentru Regatul Unit a fost de 35% și -4% pentru Danemarca.

 

 

 

 

România importă țiței în special din Kazahstan, prin Rompetrol, pentru rafinăria de la Petromidia, și din Rusia, prin Lukoil, pentru Petrotel Ploiești.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed