Cât a costat criza financiară pentru economia americană

Printre pagubele pe termen lung aduse economiei SUA, Rezerva Federală identifică şomajul ridicat, precum şi oportunităţile pierdute din cauza sprijinirii sectorului financiar cu 12.600 de miliarde de dolari, se arată în analiza băncii centrale, publicată la aproape cinci ani de la prăbuşirea Lehman Brothers.

 

„Criza din 2007-2008 a avut un impact negativ foarte puternic asupra activităţii economice, consumului şi avuţiei financiare. Populaţia SUA a fost nevoită să suporte şi alte costuri, precum cele determinate de consecinţele psihologice, pierderea competenţelor din cauza şomajului prelungit, oportunităţile economice reduse şi intervenţia tot mai puternică a statului în activitatea economică”, se arată în raport, citat de CNBC.

 

În total, costurile se situează între 6.000 de miliarde de dolari şi 14.000 de miliarde de dolari. Pagubele economice sunt echivalente cu 40-90% din PIB al SUA, sau cu 50.000-120.000 de dolari pentru fiecare gospodărie.

 

Situaţia ar putea fi mult mai rea, în funcţie de durata recuperării economiei.

 

„Dacă efectele crizei sunt permanente, trendul de consum observat începând din 2007 sugerează că pagubele produse ar putea fi de peste două ori mai mari faţă de estimarea de 6.000 – 14.000 de miliarde de dolari”, notează Fed Dallas.

 

Deşi intervenţia financiară de proporţii a statului în economie a împiedicat un colaps, ajutoarele acordate companiilor au reprezentat o formă incorectă şi netransparentă de transfer a poverii asupra contribuabililor, potrivit Fed.

 

Societatea trebuie să rezolve acum probleme precum deficitul federal ridicat, lichidităţile masive injectate de Fed în piaţa financiară şi reglementarea mai strictă a activităţii economice, se arată în analiza băncii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed