Cât de scump e să crești un copil în România față de alte țări?

0

Presiunea bugetului familial alocat creșterii copiilor este resimțită în numeroase țări. De exemplu, Noua Zeelandă, Cehia și SUA au unele dintre cele mai mari costuri nete de îngrijire a copiilor ca pondere din salariul mediu al unui cuplu, arată cifrele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Inflația și criza costului vieții transformă problema bugetului îngrijirii copiilor în una de actualitate, pentru multe țări, scrie europeansting.com. Și, deși toți cei care au sub 18 ani sunt copii, atenția pare concentrată în special pe primii ani de viață.

Pentru părinții care lucrează 30 de ore pe săptămână, Marea Britanie intenționează să extindă un program care oferă îngrijire gratuită copiilor cu vârste între trei și patru ani. Guvernul se așteaptă ca această măsură să încurajeze încă 60.000 de părinți să caute un loc de muncă.

Portugalia a inițiat un program care permite copiilor cu vârsta de până la un an să se înscrie gratuit la centrele de zi și intenționează să o extindă pentru a acoperi toți copiii de până la trei ani, indiferent de venitul familiei.

Canada a început să investească într-un sistem național care să ofere servicii de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile în 2021 și spune că acest lucru a redus taxele pentru părinți cu o medie de 50%.

Între timp, scăderea natalității a determinat China să caute modalități de a-și îmbunătăți serviciile de îngrijire a copiilor. Țara lansează proiecte-pilot în peste 20 de orașe, care speră să creeze un mediu mai bun pentru creșterea copiilor, oferind stimulente fiscale, subvenții pentru locuințe și educație gratuită sau subvenționată pentru a avea un al treilea copil.

În România, grădinița și creșa sunt subvenționate de stat – plata se face pentru masa de prânz (aproximativ 20 lei pe zi de copil), iar învățământul de stat este gratuit.

Cât de mare este presiunea pe bugetul familiei?

SUA au cele mai mari costuri de îngrijire a copiilor ca procent din salariul unui cuplu. Ponderea este de 32%, conform OCDE.

În Cehia, costurile nete de îngrijire a copiilor reprezintă 28% din venitul unui cuplu mediu, în Cipru ponderea este de 29%, în timp ce în Noua Zeelandă este de 30%.

Pentru un cuplu din Marea Britanie cu un salariu mediu, costurile nete de îngrijire a copiilor reprezintă un sfert din venitul mediu al gospodăriei, conform cifrelor OCDE. Din acest motiv, conform unui sondaj recent, 43% dintre mame iau în considerare renunțarea la locul de muncă.

Cele mai mici costuri de îngrijire a copiilor se găsesc în țări precum Germania și Estonia, unde reprezintă 1% și, respectiv, 0% din salariul unui cuplu, conform datelor OCDE.

În Germania, costul mediu anual de îngrijire a copiilor este de 1.425 USD sau puțin sub 118 USD pe lună. Aceasta înseamnă aproximativ a opta parte din costul închirierii unui apartament cu un dormitor într-un oraș mediu.

În Estonia, îngrijirea copiilor cu normă întreagă poate costa până la 19 USD pe săptămână. Copiii nu încep școala formală până la vârsta de șapte ani, dar au dreptul la un loc de grădiniță subvenționat de la vârsta de 18 luni.

Estonia cheltuiește doar 0,8% din PIB pentru îngrijirea copilului în primii ani de viață – cu puțin peste 0,6% din Regatul Unit și jumătate din 1,6% din Suedia, unde îngrijirea copiilor mici costă în medie 5% din salariul unui cuplu.

Deci, cum este statul britanic capabil să-și permită subvențiile care mențin costurile de îngrijire a copiilor atât de mici? Răspunsul este o taxă socială de 30% pe care angajatorii trebuie să o plătească pentru fiecare lucrător, care acoperă concediul pentru creșterea copilului și asistența medicală, relatează ziarul britanic The Times.

În România, Institutul Național de Statistică nu oferă o variantă oficială de estimare a costului creșterii copilului. Unul dintre părinți poate beneficia de concediu de creștere a copilului de doi ani, respectiv trei pentru copiii cu handicap, iar indemnizația de creștere a copilului poate fi acordată cu condiția ca părintele să fi realizat venituri impozabile timp de 12 luni, în cei 2 ani anteriori nașterii copilului. Valoarea indemnizației variază între 1.250 de lei și 8.500 de lei lunar. Iar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, unul din părinți beneficiază de o deducere suplimentară de impozit de câte 100 de lei, potrivit Codului fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.