x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(11) "agricultura"

Cât te costă să-ți faci o livadă?

Businessul cu fructe românești le face cu ochiul investitorilor în agricultură, mai ales că o livadă poate fi o sursă de profit pe suprafețe mici de teren. Vă prezentăm mai jos care sunt costurile pentru înființarea unei exploatații pomicole, în funcție de zona geografică.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Capital.ro | Publicat: 24.02.2015, 6:43

Dacă vrei să începi o afacere cu pomi fructiferi, cel mai ușor este să cumperi o livadă deja înființată, pe care să o modernizezi și/sau întinerești. Iar pentru amatori, site-urile sunt pline de oferte, majoritatea cu un preț bun. „Sunt multe persoane care au moștenit de la bunici livezi frumoase, dar care acum au îmbătrânit și sunt greu de întreținut. De aceea se vând majoritatea, nu că nu ar fi rentabile, însă pentru a obține o producție bună, trebuie să muncești la pomi“, explică Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe.

 

Cea de-a doua variantă pentru a intra în rândul producătorilor români de fructe este înființarea unei livezi de la zero. Trebuie știut, de la început, că este un proces dificil, însă garantează profitul. Primul pas este alegerea soiurilor, urmează arhitectura livezii și conceperea planului de afaceri. Următorul pas, poate cel mai dificil, este finanțarea. O livadă de pomi fructiferi în sistem tradițional poate fi înființată cu 3.000 de euro-5.000 euro pe hectar, aici intrând doar costul materialului săditor, nu și prețul terenului. Totuși, o astfel de investiție nu asigură un venit bun întrucât producția obținută nu este suficientă pentru a susține un business integrat decât dacă acesta este mic, precum producțiile de gemuri de casă, siropuri naturale sau comercializarea fructelor uscate.

 

 

mai multe, pe capital.ro