Cât teren vor putea cumpăra străinii în România

0

Proprietatea persoanei fizice reprezentând terenuri agricole situate în extravilan nu poate depăşi 100 ha”, se arată într-un proiect de lege publicat de Ministerul Agriculturii.

 

În plus, pentru a putea cumpăra teren agricol extravilan în România, cumpărătorul trebuie să facă dovada că are cunoştinţe în domeniul agricol sau că a desfăşurat activităţi agricole cel puţin 5 ani ori, dacă a avut şi înaintea achiziţiei teren, că a desfăşurat activităţi agricole pe acestea”, se mai arată în proiect.

Procedura este şi ea complicată, necesitând înfiinţarea unei instituţii noi- Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Vânzătorul înregistrează la primăria din raza Primăriei unde se află terenul o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor, precum şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan.

 

Cererea este însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru terenul ce urmează a fi vândut, numele şi prenumele vânzatorului, adresa completă unde are domiciliul vânzătorul, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vânzarii – cumpărării, precum şi copia documentului care atestă calitatea de proprietar. Oferta de vânzare va fi afişată la sediul primăriei 90 de zile de la data înregistrării.

 

În termen de 15 zile de la data înregistrării cererii primăria notifică în scris preemptorii şi afişeaza oferta de vânzare la sediul acesteia. Primăria are obligaţia de a transmite Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, odată cu notificarea preemptorilor, oferta de vânzare, precum şi lista preemptorilor.

 

În termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii ofertei de vânzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare o va afişa pe site-ul acesteia.