Câţi bani a strâns un român, în medie, la Pilonul II de pensii. Suma a crescut

Românii au reușit să acumuleze peste 135 de miliarde de lei în conturile personale Pilonului 2 de pensii. Anul trecut, media lunară virată în conturile acestora era de aproximativ 270 de lei, iar în prezent, suma ar putea depăși 350 de lei.

În mod general, aproximativ 72% din acești bani reprezintă contribuția directă din salariu, în timp ce restul de 28% provine din câștigurile generate de investițiile realizate de administratorii fondurilor de pensii private.

Procentul mediu lunar de contribuție a crescut de la 270 de lei în 2023 la peste 350 de lei în acest an, înregistrând o creștere de aproximativ 30%, conform declarațiilor administratorilor fondurilor de pensii.

Această creștere a fost posibilă datorită majorării cotizației plătite de angajați la Pilonul 2, care a crescut de la 3,75% la 4,75% din salariul brut. Fondurile acumulate sunt apoi multiplicare prin intermediul investițiilor realizate de administratorii fondurilor.

Câți bani există acum într-un cont mediu la Pilonul II de pensii

Un cont mediu de pensie Pilon II conține acum aproximativ 17.000 de lei, însă cei care au contribuit pe toată perioada de 16 ani de când există aceste fonduri de pensii obligatorii au acumulat aproximativ 50.000 de lei.

Specialiștii subliniază că durata mai lungă de cotizare aduce câștiguri mai mari. De exemplu, un tânăr de 24 de ani care se alătură acum sistemului de pensii private Pilon 2 și are un salariu mediu, cu o creștere anuală de 3%, ar putea ajunge să aibă în contul său de pensie privată aproximativ 2 milioane de lei.

Informații despre conturile personale pot fi obținute de către români de pe site-urile fondurilor de pensii private la care sunt înscriși, sau din scrisorile anuale care sunt trimise în această perioadă, potrivit ProTV.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed