Cazier fiscal: Numărul faptelor înscrise a fost extins la 80

Faţă de reglementarile precedente cu privire la cazierul fiscal, se observî două modificari principale. Prima, o modificare formală, face ca infractiunile si contravenţiile la regimul produselor accizabile, să fie reglementate de Codul fiscal, începând cu data 1 ianuarie 2012. Conform ordonanţei guvernamentale de urgenţă nr. 30/2011, acestea nu vor mai cădea sub incidenţa Codului de procedură fiscală. Astfel este nevoie şi de actualizarea faptelor înscrise în Cazierul fiscal, conform noilor temeiuri normative.

A doua modificare importantă este aceea prin care se extinde numărul de fapte înscrise in cazier. Conform ultimelor reglementari un număr de aproximativ 80 de fapte atât infractiuni cât si contraventii sunt înscrise în cazierul fiscal. Un exemplu: fapta contribuabilului, ce cu intentie, nu reface arhiva contabilă distrusă în termenul stabilit de organul de control abilitat, deşi contribuabilul avea această posibilitate. Această faptă, prevazută de art. 3 din Legea nr. 241/2004, cu privire la combaterea evaziunii fiscale, e considerată contravenţie si se sanctionează cu amendă de la 5.000 la 30.000 lei.

O altă contravenţie o reprezintă fapta contribuabilului persoană juridică care reţine si nu varsă în totalitate la buget contributiile si impozitele cu stopaj la sursă (de exemplu pentru salarii). Fapta este considerată contraventie de art. 219 alin. (2) lit. e, f şi g din Codul de procedură fiscală şi este sanctionată cu amendă de la 4.000 la 27.000 lei.

La sume mici, însă, aceeaşi faptă este considerată infractiune, conform art. 6 coroborat cu art. 10 din Legea nr. 241/2005 privind evaziunea fiscală si se sanctionează cu închisoare de la 1 an la 3 ani.

În toate cazurile, faptele se înscriu în cazierul judiciar al persoanei fizice ce efectuează administrarea contribuabilului, ceea ce va conduce la pierderea acestui drept de administrare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed