Ce efecte au masurile statului pentru bursa

Cele mai multe dintre actiunile mari de la bursa, precum SIF-urile, BRD sau companiile de utilitati Transgaz si Transelectrica, au sarit vineri cu peste 14%, aproape de maximul permis pentru o zi de tranzactionare. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a avut cea mai mare urcare de la lansarea sa, de 14,5%. Cresterile au venit insa dupa scaderile drastice din zilele precedente, SIF-urile pierzand, in primele patru zile ale saptamanii, in medie, 25%.

Brokerii spun ca orice masura pe care o pregateste statul pentru “salvarea” bursei este buna, dar impactul acestora in aceasta perioada va fi unul redus, acum contand mai mult ceea ce se intampla pe pietele externe.

“Orice masura venita in sprijinul investitorilor e o masura buna, dar nu va rezolva foarte mult. Romania este o piata emergenta, o piata in categoria celor cu risc ridicat, nu vad ce ar putea sa schimbe acum faptul ca investitorii nu vor mai trebui, de exemplu, sa plateasca impozit pe castig. Nu e un lucru rau, dar nu cred ca e o masura sa relanseze piata”, a declarat Daniel Pocorea, directorul general al societatii de brokeraj BRD Securities. Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) se vor intalni azi cu sefii Bursei din Bucuresti si a celei din Sibiu, pentru a gasi solutii pentru redresarea pietei de capital.

Vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, a declarat, la finele saptamanii trecute, ca va propune eliminarea comisionului de 0,08% pe tranzactiile de cumparare. Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a spus, la randul lui, ca are in plan initierea unei serii de actiuni destinate sprijinirii bursei, avand in vedere inclusiv masuri fiscale.

Scutirea impozitului pe castiguri de capital ar trebui sa se faca pe o perioada de cel putin doi ani, pentru a avea efect, spun brokerii, mai ales ca, in acest an, sunt foarte putini investitori care au profit din tranzactiile de pe bursa.

“Scutirea de plata impozitului pe o perioada de doi-trei ani ar putea avea un impact foarte bun, tinand cont ca ne asteptam, totusi, ca bursa sa revina pe crestere in acest interval de timp. Suspendarea unor comisioane platite catre CNVM ar trebui sa se faca pe o perioada de trei-sase luni, pentru ca efectele unor astfel de masuri or sa se vada mai bine atunci cand piata se stabilizeaza”, considera Pocorea.

Unii dintre principalii investitori de pe piata de capital spun ca masurile de stimulare a investitorilor nu pot avea decat un impact pozitiv, dar acesta nu va fi unul insemnat acum. “Orice conteaza putin, atunci cand doresti sa stimulezi investitorii, dar astfel de masuri nu vor fi prea insemnate acum”, a precizat Catalin Chelu, unul dintre cei mai bogati investitori de pe bursa romaneasca. El considera aprecierile de vineri ca fiind “doar conjuncturale”, legate de evenimentele de pe pietele externe.

Vineri, autoritatile din Statele Unite, Marea Britanie si Elvetia au anuntat ca interzic tranzactiile short selling (vanzari in lipsa) pe actiunile companiilor financiare, iar Trezoreria americana a cerut aprobarea Congresului pentru a cumpara plasamente in titluri ipotecare neperformante de 700 miliarde dolari ale companiilor financiare.

Indicii celor mai importante burse europene au urcat, la finele saptamanii trecute, cu pana la 10%, iar piata americana a castigat 3-4%.

Unii brokeri considera ca optimismul investitorilor ar mai putea dura cateva zile, dar nu cred ca aprecierile se vor concretiza si intr-o tendinta pentru piata.

“Ma astept ca, si luni, investitorii sa fie optimisti si, probabil, multi vor incerca sa recupereze in trei zile ce s-a pierdut saptamana trecuta. Totusi, nu cred ca optimismul va dura multe zile, asa ca ma astept si la corectii, insa nu la fel de mari ca pana acum”, este de parere Rodica Albu, directorul de brokeraj al Romcapital. “Cresterile au fost peste asteptari, as putea spune chiar un pic prea bruste. Sigur, ele au bucurat deopotriva investitorii si brokerii, insa, in acelasi timp, genereaza si o teama, un oarecare sentiment de incertitudine, daca ne gandim la perspectivele urmatoarelor zile”, a mai spus ea. “As fi mai linistita daca am avea niste cresteri mai moderate, dar constante, deoarece este clar ca aprecieri de peste 10% nu pot fi sustinute pe o perioada lunga de timp”, a adaugat Albu.  

In acelasi timp, brokerii spun ca totul pentru bursa locala va depinde insa de planurile de salvare de pe pietele dezvoltate.

“Eu as pune cresterea de vineri ca un raspuns al investitorilor la scaderile, pe care le consider nejustificate, din restul saptamanii. Pietele externe au aratat un pic de vigoare, iar a noastra, pentru ca scazuse mai mult, a accelerat mai mult. Care va fi evolutia in continuare depinde, totusi, de ce rezultate vor avea planurile de redresare anuntate pe pietele mari”, a precizat Pocorea.

Pe pietele externe, brokerii se asteapta la fluctuatii mari, atat de crestere, cat si de scadere, pentru perioada urmatoare.

“Singurul lucru pe care il pot garanta este o volatilitate incredibila in viitorul apropiat”, a declarat pentru Bloomberg Bill Grayson, presedinte al firmei de investitii Falcon Point Capital, din San Francisco.

Luni

Banca de investitii Lehman Brothers intra in faliment. Merrill Lynch este preluata in intregime de Bank of America. BVB scade cu 4%, in ton cu pietele europene.

Marti

Bursele internationale scad puternic, pe fondul temerilor venite din piata americana, privind o posibila cadere a unui alt gigant – American International Group. Scaderile trec de 8% pe BVB, in timp ce BRD inregistreaza cea mai mare pierdere de la listare -13,2%.

Miercuri

FED aproba achizitia unei participatii de 79,9% in cadrul companiei de asigurari AIG, in schimbul a 85 miliarde dolari. Bursele vest-europene reactioneza pozitiv in debutul zilei, dar inchid sedinta cu pierderi de pana in 2,2% (FTSE 100). Indicii BVB consemneaza evolutii mixte, cu +0,4% pe BET-NG si -0,3% pe BET.

Joi

Canada este ultima tara dintre cele dezvoltate care intra in “bear market”. BCE, FED, Banca Japoniei, Banca Canadei, Banca Nationala a Elvetiei si Banca Angliei injecteaza zeci de miliarde dolari pe pietele financiare, pentru a calma turbulentele din sector. Bursele vest-europene termina in crestere, in timp ce scaderile accentuate continua pe BVB.

Vineri

SUA, Marea Britanie si Elvetia interzic tranzactiile speculative, de tip short-shelling, pe titlurile financiare. Administratia americana cere Congresului sa permita utilizarea a 700 de miliarde dolari pentru a cumpara active riscante, in vederea rezolvarii crizei sub-prime. Bursele inregistreaza cresteri-record. Tranzactiile pe bursa din Rusia reincep, dupa trei zile de suspendare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed