Ce este un puls oximetru și de ce este necesar să îl avem în casă

Dacă până la apariția pandemiei de coronavirus un puls oximetru era un dispozitiv medical necesar persoanelor cu diagnostice deja puse, pentru a își ține sub observație starea de sănătate a corpului, odată cu declanșarea crizei sanitare mondiale, un puls oximetru a devenit tot mai căutat și cumpărat. Ce este, de fapt, acest dispozitiv? 

Arată ca un clips, ceva mai mare, care are și un afișaj LCD și care, atașat la un deget (sau la lobul urechii copiilor) îți va indica nivelul de saturație de oxigen al sângelui și, bineînțeles pulsul cardiac. În situația celor diagnosticați cu BPOC sever (bronhopneumopatia obstructivă cronică), fibroză pulmonară, apnee în somn, bronșiectazii și, rar, în astm (sever, care nu răspunde la tratament), puls oximetrul este absolut necesar pentru a determina conectarea la masca de oxigen în situația în care concentrația de oxigen scade sub pragul de 92%. 

Apariția hipoxemiei are la bază mai mulți factori legați, normal, de funcționarea aparatului respirator dar, efectul este cel important: o cantitate de oxigen mai mică, transportată de sânge prin tot corpul, duce la dificultăți de respirație, dureri de cap, amețeli, somn agitat, dificultăți în concentrare, oboseală prematură, lipsa forței fizice. Oricare dintre aceste simptome vă poate indica lipsa unei concentrații optime de oxigen în sânge. Un puls oximetru v-ar ajuta să luați decizia de a consulta un specialist pentru depistarea cauzei. 

Două aspecte sunt de reținut, este nevoie de mai multe măsurări pe parcursul zilei, pentru a constata dacă este vorba de o stare care persistă sau doar de un episod pasager și, la fel de important, aceste dispozitive au o marjă de eroare de +/- 2%. Un nivel acceptat al saturației de oxigen în sânge este de 97 până la 99% la persoanele tinere și de cel puțin 95% la cei trecuți de 70 de ani. Orice scădere sub aceste valori poate avea cauze ce sunt depistate doar de medicii specialiști. Oricum, pe parcursul pandemiei, au fost situații de pacienți care au fost depistați și tratați tocmai după nivelul scăzut al saturației de oxigen deși, în rest, nu prezentau alte simptome specifice bolii. Dacă dorești să achiziționezi un puls oximetru, iată câteva sugestii de dispozitive:

Puls oximetru profesional de deget cu ecran OLED, Zoopie. Avizat medical în România de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Portabil, neinvaziv, funcționează cu 2 baterii tip AAA,  iEcran OLED color, cu contrast puternic și rezoluție de: 128 x 64 pixeli, ajustare a luminozității ecranului în 4 nivele, rotire a ecranului în 4 direcții, afișaj în 6 moduri diferite (rezultatele pot fi afișate sub forma de grafic cu bare sau forme de unda), operare simpla, cu un singur buton, alertă sonoră în cazul afișării valorilor ce nu se încadrează în parametrii stabiliți, funcție sleep: pentru a economisi bateria, produsul se oprește au-tomat atunci cand devine inactiv. Dispozitivul este foarte ușor, cântărește doar 26 de grame, fără bateriile care sunt prezente în cutia produsului.

Puls oximetrul RedLine FS20C, cu o garanție de 2 ani,  este la fel de ușor de folosit, cântărește 60 de grame cu tot cu cele 2 baterii tip AAA (incluse în cutia produsului) și monitorizează pulsul și saturația de oxigen din sânge cu o precizie de +/- 2%. Indicat persoanelor cu o greutate mai mare de 30 de kilograme, dispune de: 4 directii de afișare, oprire automată după 8 secunde, setează saturația de oxigen din sânge (SpO2), nivelurile si rata pulsului. Saturația de oxigen din sânge și rezultatele pot fi afișate sub formă de grafic cu bare sau forme de undă. Durata de folosire a dispozitivului este de  aproximativ 5 ani (daca este utilizat pentru 15 probe pe zi).

Un produs avizat de Ministerul Sănătății din România și beneficiind de certificat CE este puls oximetrul profesional Berry NextFarma. Este dispoozitivul ideal de a fi utilizat în farmacii, cabinete medicale și acasă. Este rezistent, prin construcție, la șocuri, praf și apă. Funcționează cu 2 baterii alcaline tip AAA, are un display LED în două culori și măsoară saturația de oxigen și pulsul în aceiași marjă de +/- 2%.

Indiferent de alegerea făcută rețineți că puls oximetru nu vă indică decât niște valori, concluziile fiind doar în responsabilitatea medicilor de specialitate!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed