Cu sau fără pastă de dinți? Cum ne îngrijim pentru o dantură sănătoasă

Cu sau fără pastă de dinți? Chiar ne trebuie pasta de dinți pentru o dantură sănătoasă?

Folosirea pastei de dinți este pusă la îndoială pe rețelele de socializare chiar și de unii specialiști. Ce alternative există? Și cum arată viitorul îngrijirii orale?

„În timp ce producătorii de pastă de dinți susțin că aveți nevoie de pastă de dinți pentru a vă spăla pe dinți, nu este adevărat. Pasta de dinți nu este necesară pentru a vă face dinții curați sau sănătoși”, scrie dr. Todd Bertman de la Advanced Dental Arts din New York.

„Actul adevărat de curățare a dinților se realizează cu periuța de dinți, nu cu pasta de dinți”, scrie Grand Street Dental, citat de BigThink.

Deși postate de o minoritate de stomatologi, aceste opinii apar frecvent în căutările Google, dar nu sunt aprobate și de instituțiile de sănătate publică. Asociația Stomatologică Americană (ADA), de exmplu, recomandă „spălarea dinților de două ori pe zi, timp de două minute, folosind o pastă de dinți cu fluor”.

De ce fluor?

Fluorul crește rezistența dinților la acid, reintroduce minerale în dinți și interferează cu producerea acidului de către bacteriile orale.

În literatura științifică, există numeroase studii, încă din 1950, care abordează eficacitatea pastei de dinți. Concluzia lor este că periajul cu pastă de dinți care conține fluor reduce foarte mult riscul apariției cariilor, în comparație cu periajul cu o pastă de dinți fără fluor. Dar asta ar însemna că singurul avantaj ar fi adus de fluor, substanță care ar putea fi folosită și doar în apa de gură, pentru clătirea dinților.

Însă, acest lucru ar fi valabil pentru formulele din trecut. Ultimele formule includ, în mod obișnuit, silice hidratată, o substanță abrazivă care stimulează îndepărtarea plăcii, lauril sulfat de sodiu, un antibacterian care ajută la dispersarea celorlalte ingrediente active ale pastei de dinți în gură, fosfați de calciu, care ajută la remineralizarea dinților și xilitolul, un îndulcitor fără zahăr. Toți acești compuși sunt siguri și probabil că au contribuit la scăderea cariilor, la nivel global.

Ce alternative sunt pentru o dantură sănătoasă?

Pentru a augmenta efectele produse de periuța de dinți obișnuită, mai multe companii au dezvoltat tehnologii ce susțin sănătatea dinților.

Tehnologia sonică, de exemplu, este recomandată de medici stomatologi din întreaga lume. Mult mai eficiente decât periuțele clasice sau cele electrice, periuțele de dinți sonice oferă rezultate imediate: dinți mai albi, mai netezi pentru perioade îndelungate și o respirație mai proaspătă. Panoul solar transmite ioni către capătul prevăzut cu peri iar aceștia neutralizează acidul și dezintegrează placa dentară, doar prin periaj. În acest caz, producătorii susțin că pasta de dinți nu este necesară.

Ce ar putea urma în viitorul sănătății orale?

În viitor, periajul dinților ar putea intra în sarcina microroboților. Periajul ar putea fi automatizat, microroboţii periind dinţii în mod personalizat, arată noi cercetări

Designul periuței de dinți a rămas relativ neschimbat. În timp ce adăugarea de motoare electrice a ridicat formatul de bază „peri pe băț”, conceptul fundamental a rămas același.

„Rutina orală care este greoaie și poate reprezenta provocări pentru mulți oameni, în special pentru cei cărora le curăța dinții greu”, spune Hyun (Michel) Koo, profesor la Departamentul de Ortodonție și diviziile de Sănătate Orală Comunitară și Stomatologie Pediatrică din Penn’s School of Dental Medicine și co-autor corespondent al studiului, citat de PennToday. „Trebuie să vă periați dinții, apoi să folosiți ața dentară, apoi să vă clătiți gura; este un proces manual, în mai multe etape. Marea inovație aici este că sistemul robotic le poate face pe toate trei într-un singur mod automat, fără mâini.”

Cu sau fără pastă de dinți?

„Nanoparticulele pot fi modelate și controlate cu câmpuri magnetice în moduri surprinzătoare”, spune Edward Steager, cercetător principal în cercetare la Școala de Inginerie și Științe Aplicate din Penn și autor corespondent. „Formăm peri care se pot extinde, curăța și chiar transfera înainte și înapoi printr-un spațiu, la fel ca folosirea aței dentare. Modul în care funcționează este similar cu modul în care un braț robot ar putea întinde mâna și curăța o suprafață. Sistemul poate fi programat să facă ansamblul nanoparticulelor și controlul mișcării automat.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed