Tratament împotriva obezității. Noi abordări: Implantul de electrozi și terapiile genetice

Tratament împotriva obezității

Aproape un miliard de oameni erau obezi în 2020 și, până în 2035, cifra aproape se va dubla, ajungând la 1,9 miliarde de oameni, conform statisticilor. Cifrele pun presiune pe sistemul medical al statelor și împiedică personele afectate să aibă un corp sănătos. De aceea specialiștii caută abordări noi în tratarea obezității.

Obezitatea crește riscul unei persoane de a avea multe probleme grave de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, diabet, accident vascular cerebral și multe tipuri de cancer. În plus, obezitatea a cauzat 5 milioane de decese în 2019 (8,5% din totalul deceselor) și este în creștere.

În viitor, cercetătorii își propun să vină cu noi abordări pentru tratarea acestei afecțiuni.

Controlul cu ajutorul electricității

În căutarea unor tratamente noi împotriva obezității, cercetătorii iau în calcul stimularea unor părți ale creierului care controlează foamea, cu ajutorul electricității.

În noiembrie 2022, cercetătorii de la Penn au anunțat că stimularea unei părți a creierului numită „nucleus accumbens” a ajutat la pierderea în greutate la două persoane obeze cu tulburare de alimentație excesivă (BED).

BED nu este la fel de comun ca obezitatea, dar 70% dintre persoanele cu această tulburare sunt obeze. Studiul efectuat la Penn demonstrează cum stimularea unor părți ale creierului poate ajuta oamenii să  limiteze aportul de alimente, scrie Big Think.

O altă echipă de cercetători de la Allegheny Health Network propune o altă abordare. În 2021, aceasta a lansat un studiu pentru a stimula „hipotalamusul lateral”, pentru reglarea senzației de foame. Rezultatele urmează să fie publicate în 2025.

În cele două studii, pacienții trebuie să fie supuși unor intervenții chirurgicale invazive de implantare a electrozilor.

Tratament împotriva obezității. Terapiile genetice

O altă abordare ia în calcul teoria conform căreia oamenii pot fi predispuși genetic la obezitate, așa că unii cercetători vizează aceste gene.

În 2021, oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts au folosit CRISPR pentru a elimina o genă numită Nrip1 într-un tip de celulă stem găsită în grăsime. Celulele modificate genetic au preluat apoi mai multe caracteristici ale celulelor adipoase brune, care ajută la arderea caloriilor. Șoarecii obezi care au primit transplanturi de celule CRISPR au luat mai puțin în greutate atunci când au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, scrie Big Think.

În mai 2023, o altă echipă din Spania a anunțat că a declanșat pierderea în greutate la șoareci obezi prin inginerie genetică a celulelor stem extrase din țesutul adipos al rozătoarelor. Reimplantarea celulelor modificate genetic a dus la îmbunătățirea capacității animalelor de a arde grăsimi.

Ambele terapii sunt în studiu și, deoarece terapiile genetice sunt ireversibile, vor avea nevoie de multe teste înainte de a fi aplicate pe oameni. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed