Documentul din care pensionarii pot afla ce pensie vor primi, după recalculare

În doar câteva luni, milioane de români vor afla dacă vor beneficia de majorări la pensie. Mai exact, începând cu 1 septembrie, aproximativ 3 milioane de pensionari ar putea primi sume suplimentare. Până atunci, noul model de decizie de pensionare a fost publicat în Monitorul Oficial și distribuit la Casele de pensii.

Noul model aduce îmbunătățiri semnificative. Documentul le permite pensionarilor să afle detalii despre punctajul obținut, numărul de puncte stabilite, suma pensiei și modul de calcul al acesteia.

Cupon de pensie în format electronic

Sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) va fi modernizat pentru a integra mai multe servicii destinate pensionarilor și cotizanților. Aplicația „e-Talon” va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic.

În plus, prin această aplicație, românii vor putea depune documente pentru diverse solicitări, precum cereri pentru bilete de tratament, ajutoare de deces sau dosare de pensie în format electronic.

„Nu vrem să se mai depună dosarul fizic, celebrul dosar cu șină”

Daniel Baciu, șeful CNPP, a explicat beneficiile noului sistem informatic integrat. Pensionarii își vor putea depune dosarele online, fără a mai fi necesare deplasări la Casele de Pensii.

„Nu vrem să se mai depună dosarul fizic, celebrul dosar cu șină. El se va putea depune direct în spațiul virtual, unde pensionarii își vor putea face un cont, unde își pot vedea tot istoricul, chiar și realizarea vechimii stagiului de cotizare. Vor putea vedea toate serviciile pe care noi le oferim. Talonul de pensie va fi tot în format digital, biletele de tratament, transmiterea de cereri și oferirea de răspunsuri, simulare a pensiei, a calcului, unde oamenii pot să-și introducă datele și să-și facă o simulare a cuantumului pensiei”, a declarat Daniel Baciu, conform Realitatea PLUS.

Spațiu privat pentru fiecare pensionar înregistrat

Guvernul a aprobat finanțarea noului sistem informatic al CNPP, anunțul fiind făcut recent de Ministerul Muncii.

”Executivul a aprobat astăzi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, care să permită aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural și tehnologic și va avea noi componente funcționale, astfel încât să aibă capacitatea de a susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor publice.

Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat:

  • Portal pentru comunicarea cu cetățenii, care va furniza, pe lângă serviciile actuale, și un nou set de funcționalități;
  • Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor;
  • Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale;
  • Aplicația „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată.

Sistemul pentru relația cu cetățenii va avea un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spații vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

De asemenea, cetățenii vor putea să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conține, în plus, sisteme de analiză și predicții.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea socială.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed