AcasăEconomieCe facturi vor plăti românii la energie din toamnă. Virgil Popescu a...

Ce facturi vor plăti românii la energie din toamnă. Virgil Popescu a spus tarifele exacte

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a vorbit despre facturile la energie, dar și despre zvonurile care au apărut în ultima perioadă și au generat o panică la nivel național.

Ministrul a explicat că românii nu vor plăti mai mult decât plafonul stabilit prin ordonanţa privind compensarea facturilor la energie. În acelaşi timp, ministrul a declarat că traderii de energie, care fac profituri uriaşe, ar trebuie supraimpozitaţi.

Totodată, el a mai anunţat că românii trebuie să știe că “au o umbrelă protectoare a Guvernului și a Coaliției” cu ordonanța privind compensarea facturilor la energie.

“Avem în vigoare o ordonanță, Guvernul a aprobat-o, Coaliția a aprobat-o, ne-o asumăm, liderii Coaliției au spus foarte clar că tot ce s-a consumat se va plăti, deci nu se pune absolut nicio problemă. Nu înțeleg de ce s-a creat această panică”, a spus ministrul la Digi24.

“Să fie de la început foarte clar, avem în vigoare o ordonanță care este promulgată, este lege aprobată de Parlament, care are un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 kilowați și de 68 de bani pentru consumatorul social, pentru consumul de până în 100 de kilowați. Deci avem acest lucru pe masă, românii nu trebuie să-și facă probleme dacă se încadrează în aceste limite de consum.

Și vă spun cu toată certitudinea, pe calculele pe care le avem de la Autoritatea de Reglementare, peste 80% din români se încadrează în aceste clase de consum. La gaze naturale avem deja o piața reglementată. S-a reglementat în această ordonanță – practic există un preț la care producătorii au obligația să vândă către furnizorii de clienți casnici, acela este de 150 de lei pe megawați. Furnizorul nu poate să-și pună decât un tarif de furnizare, tariful de transport, care este reglementat, acciză, și să vândă mai departe. Iar pentru încălzire, prețul este de 250 de lei pentru CET-uri, care produc și energie electrică și gaze. Iar românii vor plăti 31 de bani pe kilowatt sau 13 lei pe megawatt – consumatorul casnic -, iar firmele care consumă până-n 50.000 de megawați pe an 37 de bani”, a explicat Virgil Popescu, la Digi24.

Ministrul Energiei a mai explicat că, în ciuda creşterii preţurilor la gaze pe piaţa internaţională, românii trebuie să ştie că sunt protejaţi de plafonarea preţurilor la energie.

“Deci avem o ordonanță, nu văd de ce s-a creat atâta panică în piață. Avem în vigoare o ordonanță, Guvernul a aprobat-o, Coaliția a aprobat-o, ne-o asumăm, liderii Coaliției au spus foarte clar că tot ce s-a consumat se va plăti, deci nu se pune absolut nicio problemă. Vorbim de o optimizare și vorbim de faptul că ne dorim ca toți participanții la această piață de energie să contribuie. Nu e normal ca unii să câștige foarte mulți, iar alții să piardă. De aceea discutăm de optimizarea acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare”, a declarat Virgil Popescu.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.