Ce înseamnă problemele economice ale Chinei pentru întreaga lume

A doua economie ca mărime din lume, China, țară în care trăiesc peste 1,4 miliarde de oameni, se confruntă cu o serie de probleme economice grave. Acestea includ o creștere lentă, un șomaj ridicat în rândul tinerilor și o piață imobiliară dezorganizată.

Acum, președintele Evergrande, dezvoltatorul imobiliar care a înregistrat cele mai mari datorii din această națiune, a fost plasat sub supravegherea poliției, iar acțiunile companiei au fost suspendate pe piața bursieră.

În timp ce aceste probleme reprezintă o mare bătaie de cap pentru Beijing, cât de mult contează pentru restul lumii? Analiștii consideră că îngrijorările legate de o catastrofă globală iminentă sunt exagerate. Însă corporațiile multinaționale, lucrătorii acestora și chiar și persoanele care nu au legături directe cu China vor resimți cel puțin o parte din efecte, potrivit BBC.

„Dacă, de exemplu, chinezii încep să renunțe la a mai mânca în oraș la prânz, va afecta asta economia globală?”, a întrebat Deborah Elms, director executiv al Asian Trade Centre din Singapore. „Răspunsul este că nu atât de mult pe cât v-ați putea imagina, dar cu siguranță afectează firmele care se bazează direct pe consumul intern chinezesc”.

Sute de mari companii globale, precum Apple, Volkswagen și Burberry, își obțin o mare parte din venituri de pe vasta piață de consum din China și vor fi afectate de scăderea cheltuielilor gospodăriilor. Efectele în lanț vor fi resimțite apoi de miile de furnizori și lucrători din întreaga lume care depind de aceste companii.

Dacă se ia în considerare faptul că China este responsabilă pentru mai mult de o treime din creșterea economică înregistrată în lume, orice fel de încetinire va fi resimțită dincolo de granițele sale.

Agenția americană de rating de credit Fitch a declarat luna trecută că încetinirea Chinei „aruncă o umbră asupra perspectivelor de creștere globală” și și-a retrogradat previziunile pentru întreaga lume în 2024. Cu toate acestea, potrivit unor economiști, ideea că China este motorul prosperității globale a fost exagerată.

„Din punct de vedere matematic, da, China reprezintă aproximativ 40% din creșterea globală”, spune George Magnus, economist la Centrul pentru China al Universității Oxford.

„Dar de cine beneficiază această creștere? China înregistrează un excedent comercial uriaș. Exportă mult mai mult decât importă, astfel încât cât de mult crește sau nu crește China este într-adevăr mai mult despre China decât despre restul lumii”, mai spune el.

Cu toate acestea, faptul că China cheltuiește mai puțin pe bunuri și servicii – sau pe construcția de locuințe, înseamnă o cerere mai mică de materii prime și de mărfuri. În luna august, țara a importat cu aproape 9% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut – când încă se afla sub restricții de tip „zero-Covid”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed