Ce rezultate au avut măsurile anticriză ale Guvernului Boc

0
5
Ce rezultate au avut măsurile anticriză ale Guvernului Boc

Programul Prima Casă: fondul din 2010 s-a diminuat cu 300 milioane de euro

Programul guvernamental Prima Casă a fost lansat în 2009. Guvernul alocase pentru întreg anul trecut un miliard de euro. Din această sumă însă, românii au solicitat şi primit numai 770 de milioane de euro, care reprezintă 18.600 de garanţii. Cifra nu este de neglijat, însă este cu 20% sub aşteptările guvernanţilor.

În mai anul trecut, înainte să lanseze programul destinat sprijinirii persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă, guvernanţii spuneau că “garanţia statului va fi acordată imediat în caz de neplată a ratelor aferente creditului contractat, fără ca băncile să fie obligate să execute garanţia”. Dar aceste cuvinte au rămas numai la stadiul de promisiune, căci la aproximativ un an de la lansarea programului, a apărut şi prima executare silită.

Autorităţile s-au hotărât să continue acest program şi în 2010. Dacă iniţial, la finalul Prima Casă 1, Aurel Şaramet spunea că fondul de 230 de milioane de euro rămas din banii alocaţi pentru anul trecut pentru acest program ar putea fi folosit ca supliment pentru suma destinată programului din 2010, guvernanţii au hotărât nu numai să nu aloce şi aceşti bani dar chiar au micşorat suma pentru 2010. Astfel, prin Prima Casă 2 autorităţile oferă garanţii totale de 700 de milioane de euro, ceea ce permite achiziţionarea de numai 16.000 de locuinţe, cu aproape 3.000 mai puţine decât anul trecut.

În cadrul programului Prima Casă 2, autorităţile au adus şi două modificări pentru a “stimula construcţia de locuinţe noi”. Astfel, au majorat plafonul pentru garantarea locuinţelor noi la 70.000 de euro, iar pentru locuinţele vechi a rămas la 60.000 de euro. În plus, pentru construirea de locuinţe de către asociaţii, constituite din minimum 7 beneficiari se pot acorda garanţii guvernamentale în limita unui plafon individual de 75.000 de euro.

Problemele administrative au întârziat însă aplicarea noilor prevederi. Abia la sfârşitul lui iunie, adică la jumătatea anului, au fost publicate în Monitorul Oficial normele care fac posibilă achiziţionarea de locuinţe noi prin cadrul programului Prima Casă 2. Prin urmare, în prima jumătate de an, prin intermediul Prima Casă 2 puteau fi cumpărate numai locuinţe gata construite.

Programul Rabla: 190.000 de vouchere

Unul dintre programele guvernamentale de succes, a fost fără doar şi poate programul Rabla. Guvernanţii au fost nevoiţi să suplimenteze de câteva ori numărul voucherelor existente pe piaţă. Ultima dată au emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care se permitea tipografierea a încă 30.000 de astfel de vouchere, numărul total al acestora ajungând la 190.000.

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu din cadrul Ministerului Mediului, Gheorghe Popescu, este convins că va reuşi să le dea pe toate până la finalul programului, în noiembrie 2010, în condiţiile în care până la sfârşitul lui iunie au epuizat numărul voucherelor existente în acel moment pe piaţă.

“190.000 de vouchere. Atâta trebuie să dăm în total. Până acum am dat 158.000 pentru că 2.000 sunt rezervate pentru persoane juridice. Iar celelalte 30.000 de vouchere abia le tipografiem”, a explicat Gheorghe Popescu. Citeşte articolul integral pe REALITATEA.NET