Ungaria începe astăzi negocierile pentru un nou acord cu FMI (VIDEO)

Experţii FMI, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale au început discuţiile pentru derularea noului acord, al doilea după cel care expiră în luna octombrie. După ce a beneficiat de un pachet de salvare de 20 de miliarde euro, din care a folosit numai 12,8 miliarde de euro, autorităţile de la Budapesta vor acum un acord de tip preventiv, în valoare de 10 până la 20 de miliarde de euro, în baza căruia să retragă bani numai la nevoie.

Acordul ar urma să de deruleze în următorii 2 ani. Gyorgy Szapary, consilierul premierului maghiar, a declarat că un nou acord de tip preventiv ar creşte încrederea pieţelor în Ungaria, ceea ce s-ar traduce prin reducerea primelor de risc şi ar permite guvernului să se împrumute mai ieftin. Premierul Viktor Orban a anunţat un amplu pachet de măsuri de austeritate, printre care şi o supra-taxă pentru bănci, în baza căruia speră să reducă nevoia de finanţare externă şi să scadă deficitul bugetar.

Ungaria a încheiat primul trimestru din 2010 cu un deficit bugetar de 4%.
Cifra este cu 0,8 puncte procentuale mai mică decât valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ungaria şi-a propus să reducă deficitul bugetar în acest an la 3,8 procente din PIB, de la 4 % anul trecut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed