Ce s-a întâmplat în noaptea neagră și ce poate urma?

0

Zeci de mii de oameni s-au înfuriat, s-au mobilizat și au ieșit in stradă. Încă de la ora 10 jumătate am văzut cum oamenii alergau pe străzi către Guvern. Șoselele din apropierea pieței Victoriei erau ticsite de mașini parcate.

 

Doar în București se estimează că au ieșit 12.000 de persoane. S-a protestat în toată țara: Timișoara, Cluj, Sibiu, Constanța, Pitești, dar și orașe mai mici, precum Baia Mare, Alexandria.

 

Spre deosebire de celelalte proteste, s-a cerut insistent demisia Guvernului, s-a strigat „anticipate”. Câțiva protestatari au sărit în curtea Guvernului, de unde au fost conduși afară pașnic de jandarmi. Mașinile televiziunii RTV au fost alungate din piață în repetate rânduri — fără violență, doar cu înjurături.

 

Cu toate acestea, la 1 noaptea OUG-ul a fost publicat în Monitorul Oficial. Fiindcă site-ul MOF este jos, puteți să vedeți OUG aici.

 

Ce înseamnă asta?

 

Modificările privind Codului Penal (dezincriminarea abuzului șamd) vor intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicare.

Potrivit lui Cristi Dănileț, judecător și fost membru CSM, asta înseamnă că:

 

„CCR are timp suficient să se pronunțe dacă: Avocatul Poporului atacă OUG cum că nu există urgență sau dacă președintele CSM sesizează conflictul constituțional între autoritățile statului. Sau poate Guvernul abrogă OUG.”

 

Modificările asupra Codului Penal vor influența toate dosarele în curs, odată ce intră în vigoare (10 zile): cum ar fi dosarele pe abuz în serviciu. Asta se întâmplă fiindcă în România se aplică principiul legii mai favorabile.

 

Schimbările din Codul penal de procedură intră în vigoare în această noapte și vor modifica doar ce urmează de azi înainte: de exemplu, denunțul va putea fi depus doar în termen de maxim 6 luni de la săvârșirea faptei.

 

La ora 2 jumătate, protestatarii încă erau la Guvern. Dimineață la ora 9 se anunță noi proteste.